Lavrov napoveduje nadaljevanje napadov na Alep, dokler bodo tam uporniki

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izjavil, da se bo bombardiranje od vojne povsem razdejanega sirskega mesta Alep nadaljevalo, dokler bodo tam "banditi". To je izjavil dan potem, ko je obelodanil ustavitev napadov sirske vojske na uporniške četrti v tej nekdanji gospodarski metropoli, kar naj bi omogočilo evakuacijo civilistov.

Sergej Lavrov Foto: STA
Sergej Lavrov Foto: STA

ALEP, HAMBURG>“Po humanitarnem premoru so se napadi začeli znova in se bodo nadaljevali, dokler bodo v Alepu banditi,” je v Hamburgu, kjer poteka zasedanje vodij diplomacij držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, izjavil Sergej Lavrov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je dodal, da so “teroristi” v vzhodnem Alepu obkoljeni in da verjetno ne bodo mogli okrepiti svojih vrst. Kot je pojasnil, orožje, ki ga zmerni sirski opoziciji dostavljajo ZDA, praviloma pristane v rokah “teroristov”, a da tisti, ki so obkoljeni v vzhodnem Alepu, ne bodo deležni okrepitev, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

V četrtek je sicer Lavrov dejal, da so bojne operacije sirske vojske v vzhodnem, uporniškem delu Alepa ustavljene, ker da tam poteka obsežna operacija evakuacije civilistov. Ljudi naj bi po njegovih besedah preselili pet kilometrov stran od mesta. A glede na informacije s terena so se bombardiranje in spopadi nadaljevali tudi minulo noč.

Združeni narodi so medtem danes izrazili zaskrbljenost zaradi informacij, po katerih naj bi izginilo več sto moških, ki so pred boji v vzhodnem Alepu pobegnili v zahodni del mesta, ki je pod nadzorom sirskega režima.

“Čeprav je dejstva v spremenljivih in nevarnih razmerah težko preveriti, smo slišali zelo zaskrbljujoče trditve, po katerih je izginilo več sto moških, potem ko so odšli na območja pod nadzorom vlade v Alepu,” je na novinarski konferenci v Ženevi sporočil tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za človekove pravice Rupert Colville.

Povedal pa je tudi, da sirski uporniki civilistom preprečujejo odhod iz vzhodnega Alepa, pri čemer na prebivalstvo na begu celo streljajo. Civiliste naj bi blokirali predvsem uporniki iz fronte Fateh al Šam (nekdanje sirske veje Al Kaide), je po poročanju AFP dodal Colville.

V zadnjih tednih je sicer v zahodni, režimski del Alepa, pobegnilo 40.000 razseljenih iz vzhodnega dela. Ti so se pridružili množici približno 400.000 razseljenih, ki so bili v tem delu mesta že pred tem.

STA


Najbolj brano