Lavrov kritičen do Obamovega govora

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil kritičen do torkovega govora ameriškega predsednika Baracka Obame o položaju v državi. “Govor kaže, da je bistvo ameriške filozofije Mi smo številka ena in drugi morajo to priznati,” je dejal danes v Moskvi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil kritičen do torkovega govora ameriškega predsednika Baracka Obame o položaju v državi.  Foto: STA
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil kritičen do torkovega govora ameriškega predsednika Baracka Obame o položaju v državi.  Foto: STA

MOSKVA > Po besedah Sergeja Lavrova je obžalovanja vredno, da Washington išče konflikte in ni samokritičen do svojih potez. “Američani želijo vladati svetu. Ne zadostuje jim, da bi bili prvi med enakimi,” je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še oster vodja ruske diplomacije.

Barack Obama je v govoru dejal, da so ZDA z zaveznicami danes močne, medtem ko je Rusija izolirana, njeno gospodarstvo pa v ruševinah. Lavrov je poudaril, da je vsak poskus osamitve Rusije brezupen.

Do Obamovega govora je bil kritičen tudi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin. “Obama je sanjač, če misli, da se je Rusija zares znašla v takem precepu,” je zapisal na družbenem omrežju twitter.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov pa je v pogovoru za ruski tednik Argumenti i fakti poudaril, da želi Zahod zlorabiti ukrajinski konflikt za strmoglavljenje Putina in uničenje ruskega gospodarstva. “Če ne bi bilo Krima, bi si izmislili drug izgovor,” je poudaril po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Dejal je še, da so gospodarske razmere v Rusiji pod nadzorom kljub “nezakonitim sankcijam”, ki so skupaj z nizkimi cenami nafte botrovale padcu vrednosti rublja.

Povedal je še, da Rusija ne more rešiti ukrajinske krize tako, kot to zahteva Zahod. “Vse, kar Rusija lahko naredi, je že naredila,” je dejal ter poudaril humanitarno pomoč, dobave premoga in električne energije. A Rusija ne more rešiti konflikta v Ukrajini, temveč se bo po njegovih besedah Kijev moral začeti pogovarjati s svojimi regijami.

Dejal je še, da so ob ukrajinski krizi “padle maske mednarodne diplomacije”. Navedel je izjavo nemške kanclerke Angele Merkel, naj Putin ne pričakuje vabila na srečanje gospodarsko najrazvitejših držav G7, ker ne zagovarja enakih vrednot kot članice skupine. “Mimogrede, Putin ne pričakuje vabila,” je bil oster Peskov.

Lavrov pa je potrdil, da Putina ne bo na spominsko slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz Birkenau na Poljskem. “Prejel je pismo direktorja muzeja v Auschwitzu, v katerem piše, da lahko pride, če želi. Na tako vabilo ne moreš odgovoriti,” je dejal zunanji minister.

STA


Najbolj brano