Lavrov in Kerry v soboto v Lozani o Siriji

Rusija je danes sporočila, da se bo v soboto ruski zunanji minister Sergej Lavrov z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem ter visokimi diplomati regijskih sil sestal na pogovorih o Siriji. To bo njuno prvo srečanje, odkar so ZDA v začetku meseca zamrznile dvostranske pogovore z Rusijo o Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

John Kerry (levo) se bo sestal s Sergejem Lavrovom.  Foto: STA
John Kerry (levo) se bo sestal s Sergejem Lavrovom.  Foto: STA

MOSKVA > Z ruskega zunanjega ministrstva so danes sporočili, da sta se Sergej Lavrov in John Kerry dogovorila za pogovore s ciljem “oblikovanja pogojev za rešitev sirske krize”, na katerih bodo sodelovali tudi visoki diplomati ključnih držav v regiji. Srečanje bo potekalo v švicarski Lozani.

Lavrov je po poročanju ameriške televizije CNN danes v pogovoru dejal tudi, da bodo na srečanju sodelovali tudi predstavniki Turčije, Savdske Arabije in morda Katarja.

“Želimo si pogovorov v tako ozkem formatu, podobnem poslovnim pogovorom, in ne pogovore v stilu Generalne skupščine Združenih narodov,” je dodal.

Vir v ameriškem State Departmentu je za AFP potrdil pogovore. Dodal je, da se jih bodo udeležile ključne regionalne države in Rusija.

Do srečanja prihaja med zaostrovanjem napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi sirskega konflikta po propadu mirovnih prizadevanj in v času, ko so ruska letala v zadnjih dveh dneh ponovno okrepila obstreljevanje vzhodne dela Alepa pod nadzorom upornikov v okviru ofenzive režimskih sil. Zahod je Moskvo obtožil morebitnih vojnih zločinov v Alepu.

ZDA so dvostranska mirovna prizadevanja z Moskvo zamrznile 3. oktobra prav zaradi ofenzive na Alep oziroma ker Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora o prekinitvi ognja v Siriji, ki sta ga Kerry in Lavrov dosegla 9. septembra. Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu izrazilo obžalovanje in ocenilo, da želi Washington prevaliti krivdo za neuspeh na Moskvo.

STA


Najbolj brano