Trump in Putin po telefonu o Siriji

Bodoči predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes prvič govorila po telefonu, so sporočili iz Kremlja. Govorila sta predvsem o položaju v Siriji ter o izboljšanju in razvoju dvostranskih odnosov med državama, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vladimir Putin Foto: Leo Caharija
Vladimir Putin Foto: Leo Caharija

MOSKVA > Vladimir Putin je v pogovoru izrazil pripravljenost na izboljšanje odnosov med državama, so poudarili v Kremlju. Govorila sta tudi o skupnem boju proti mednarodnemu terorizmu in ekstremizmu. Dogovorila sta se za nadaljevanje telefonskih stikov, Donald Trump pa je dopustil tudi možnost osebnega srečanja, so po poročanju agencije Tass še sporočili iz Kremlja.

Odnosi med Rusijo in ZDA so sicer močno skrhani zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji, kjer sta državi na nasprotnih bregovih. Trump pa je med predvolilno kampanjo nakazal, da namerava dosedanjo zunanjo politiko ZDA spremeniti. Putina je tudi označil za močnega voditelja in dejal, da mu je všeč.

Danes sta sicer po televonu o razmerah v Siriji razpravljala tudi unanja ministra Rusije in ZDA Sergej Lavrov in John Kerry. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Lavrov ocenil, da Washingtonu še vedno ni uspelo ločiti zmernih upornikov od terorističnih skupin, kar naj bi storili v sedmih dneh od prekinitve preletov nad Sirijo.

Vodja ruske diplomacije je ob tem izpostavil, da ruske in sirske letalske sile nad vzhodnim delom sirskega mesta Alep ne letijo že štiri tedne. Dodal je, da nezakonite oborožene skupine in tako imenovani lokalni svet v tem delu mesta ne želijo sodelovati pri reševanju krize, so še sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

Vodji diplomacij pa sta se strinjala o nadaljevanju dvostranskih strokovnih posvetovanj glede možnosti za rešitev krize, so zapisali na spletni strani ruskega ministrstva.

STA


Najbolj brano