Lavrov Kerryju podaril krompir in paradižnik

Po več mesecih napetih odnosov med ZDA in Rusijo zaradi krize na vzhodu Ukrajine je ruski zunanji minister Sergej Lavrov danes svojemu kolegu, ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju v prizadevanjih za otoplitev odnosov med državama podaril košarici krompirja in paradižnika.

Sergej Lavrov Foto: STA
Sergej Lavrov Foto: STA

SOČI > “V Sočiju je danes sončno,” je na facebooku objavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, pri tem pa je imela v mislih očitno tudi vzdušje na pogovorih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sergej Lavrov in John Kerry se že dlje časa šalita s krompirjem. Ameriški državni sekretar je Lavrovu januarja lani v Parizu, ko sta se pogovarjala o Siriji, podaril dva velika krompirja iz Idaha. Takrat je imela ta košarica s krompirjem dodaten pomen, saj je Moskva zaradi sankcij Zahoda, ki jih je ta uvedel proti Rusiji zaradi ukrajinske krize, kot odgovor uvedla embargo na uvoz ameriških in evropskih prehrambenih izdelkov.

Ruska delegacija je ameriškemu državnemu sekretarju danes podarila tudi majico, ki obeležuje dan zmage ob koncu druge svetovne vojne, katere 70. obletnico so v Rusiji praznovali minulo soboto.

Kerry pa je Lavrovu podaril usnjeno aktovko v temno rjavi barvi, ki je podobna tisti, ki jo sam nosi na vseh potovanjih in uporablja na številnih srečanjih. Gostitelju je podaril tudi več člankov iz ruskih časnikov, ki “po njegovi oceni ne predstavljajo dejanskega potenciala rusko-ameriških odnosov na več področjih, zato jih je potrebno izboljšati”.

Kerry se je v ruskem Sočiju danes mudil na pogovorih z Lavrovom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To je njegov prvi obisk v Rusiji v zadnjih dveh letih.

STA


Najbolj brano