Lansko leto rekordno za hrvaški turizem

Na Hrvaškem so lani zabeležili rekordnih 14,15 milijona turistov in 78,57 milijona nočitev, kar je 8,3 odstotka več obiskov in 6,8 odstotka več nočitev kot v letu 2014, so povedali na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Slovenci so bili po številu obiskov in nočitev drugi med tujimi gosti, takoj za Nemci.

Dubrovnik
Dubrovnik 

ZAGREB > Slovenskih turistov je bilo lani na Hrvaškem 1.265.792, kar je bilo za šest odstotkov več kot v letu 2014. Obenem so ustvarili 8.141.973 nočitev, kar je zvišanje za skoraj 4,6 odstotka glede na leto pred tem. Delež slovenskih nočitev v seštevku vseh lani ustvarjenih presega 10 odstotkov, kažejo podatki hrvaškega ministrstva za turizem.

Več kot 21 odstotkov vseh nočitev ali več kot 16,72 milijona so prispevali turisti iz Nemčije. To je bilo za 6,6 odstotka več kot v letu 2014. Nemških obiskov je bilo več kot 2,15 milijona ali za 6,3 odstotka več kot leta 2014.

Za Nemci in Slovenci so sledili Avstrijci, Čehi in Italijani. Turisti iz omenjenih držav so pri naših južnih sosedih lani ustvarili več kot 52 odstotkov vseh lanskih nočitev.

Kot je na današnji novinarski konferenci na sedežu hrvaškega ministrstva poudaril hrvaški minister za turizem, ki opravlja tekoče posle, Darko Lorencin, “so izvrstni lanski rezultati posledica dobrega dela zasebnega in javnega sektorja, pa tudi krepitve investicij in dobrega oglaševanja”.

Na Hrvaškem so posebej veseli, ker je bilo za osem odstotkov več obiskov hrvaških turistov, kot tudi za 10 odstotkov več njihovih nočitev kot v letu 2014. Hrvaških turistov je bilo 1,41 milijona, ustvarili so več kot sedem milijonov nočitev. To pomeni, da so bili najštevilčnejši za Nemci, po številu nočitev pa so zaostali za Nemci in Slovenci.

Minister Lorencin je izpostavil, da bodo tudi finančni kazalci za leto 2015 rekordni. Pričakujejo namreč več kot osem milijard evrov prihodkov, kar bo 7,5 odstotka več kot v letu pred tem.

STA


Najbolj brano