Lani umrlo skoraj 1500 palestinskih civilistov

Dolgoletni konflikt med Izraelom in Palestinci je lani zahteval življenja skoraj 1500 palestinskih civilistov, od tega več kot 550 otrok, kar je največ po letu 1967, ugotavlja poročilo urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha).

Zahodni breg Foto: Arhiv Pn
Zahodni breg Foto: Arhiv Pn

JERUZALEM, NEW YORK, LONDON> Amnesty International pa je palestinsko gibanje Hamas kritiziral zaradi smrti izraelskih civilistov.

Izrael in Hamas sta lani na območju Gaze vodila uničujočo vojno, ki je zahtevala skoraj 2200 smrtnih žrtev. Izbruh nasilja v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu pa je zahteval dodatne smrtne žrtve med več deset Palestinci in tudi Izraelci.

Danes objavljeno poročilo urada Ohca navaja, da je bilo na območju Gaze, ki je sicer pod nadzorom Hamasa, 1,8 milijona Palestincev lani priča najhujšemu izbruhu sovražnosti po letu 1967; umrlo je več kot 1500 civilistov, več kot 11.000 jih je bilo ranjenih, približno 100.000 ljudi pa ostaja razseljenih.

Na izraelski strani je umrlo pet civilistov, od tega en otrok. Ohca hkrati izraža veliko zaskrbljenost zaradi sovražnosti na obeh straneh, tako s strani izraelskih varnostnih sil kot palestinskih gibanj.

Skupno je na izraelski strani umrlo 73 Izraelcev, večinoma vojakov.

Organizacija za človekove pravice AI je medtem Hamas danes obtožila “očitnega nespoštovanja mednarodnega humanitarnega prava”, zaradi izstreljevanja raket na območja Izraela s civilisti. “Palestinske skupine morajo končati vse neposredne napade na civiliste,” navedbe AI povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je zavzel Zahodni breg, Gazo in vzhodni Jeruzalem v vojni leta 1967.

STA


Najbolj brano