Lagardovo preiskujejo zaradi malomarnosti

Proti generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je bila uvedena uradna preiskava zaradi "malomarnosti" v zvezi z enormnim državnim izplačilom francoskemu poslovnežu, ko je bila še na položaju francoske finančne ministrice.

Lagardova je že povedala, da zaradi preiskave ne bo odstopila s položaja generalne direktorice IMF Foto: Afp
Lagardova je že povedala, da zaradi preiskave ne bo odstopila s položaja generalne direktorice IMF Foto: Afp

PARIZ > Preiskava je bila uvedena po današnjem že četrtem zaslišanju na sodišču pravice, ki preiskuje in vodi pregon proti ministrom za kazniva dejanja, ki so jih zagrešili med opravljanjem dolžnosti.

V Franciji ima uvedba uradne preiskave skoraj takšno težo kot vložitev obtožnice, do nje pa pride, ko se preiskovalni sodnik odloči, da je treba določen primer preiskati. To sicer ne pomeni, da v vsakem primeru pride do sojenja.

Lagardova je že povedala, da zaradi preiskave ne bo odstopila s položaja generalne direktorice IMF. Tako kot že ves čas je tudi danes zanikala očitke. "Svojim odvetnikom sem naročila, naj se pritožijo na odločitev, ki je mojem mnenju popolnoma brez osnove," je izjavila.

Primer zadeva izplačilo odškodnine v višini 400 milijonov evrov poslovnežu Bernardu Tapieju leta 2008. Nekdanji minister v vladi Pierrea Beregovoya je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času prodaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju naj bi pojasnila, zakaj je bil deležen naklonjenosti Lagardove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica.

STA


Najbolj brano