Lagardova še ne mandat na čelu IMF?

Christine Lagarde je pripravljena razmisliti o možnostih, da bi se potegovala za drugi mandat na čelu Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Za francosko revijo Challanges je namreč dejala, da če bodo člani IMF želeli, da nadaljuje svoje delo, bo vsekakor razmislila o drugem mandatu. Prvi se ji izteče julija 2016.

Christine Lagarde Foto: Wikipedia
Christine Lagarde Foto: Wikipedia

PARIZ > V intervjuju, ki bo objavljen v četrtek, je Christine Lagarde kritizirala mite, da je IMF nečloveški, pokroviteljski in brezkompromisen. Ti očitki so se vrstili predvsem med napetimi pogajanji o grški dolžniški krizi.

“Psovke in žaljivke ne vodijo v napredek razprave,” je zatrdila in branila IMF, ki da že 70 let rešuje krize po vsem svetu.

Vodja IMF se je v zadnjih mesecih večkrat besedno spopadla z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom. Lagardova je med drugim izjavila, da dogovora z Grčijo o nadaljevanju finančne pomoči ni mogoče skleniti “brez prisotnosti odraslih”, s čemer je kritizirala grške funkcionarje. Cipras je po drugi strani izjavil, da IMF nosi “kazensko odgovornost” za grško krizo.

Mesto generalne direktorice IMF je Lagardova zasedla 4. julija 2011 in je prva ženska na tem položaju. Za stolček se je borila z edinim protikandidatom, predsednikom mehiške centralne banke Agustinom Carstensom. Nasledila je Dominiquea Strauss-Kahna, ki se je moral posloviti zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico. Lagardova je bila pred tem francoska finančna ministrica.

STA


Najbolj brano