Lagardova ne izključuje izstopa Grčije iz območja z evrom

Grčija, ki se z mednarodnimi posojilodajalci pogaja o pogojih za sprostitev preostale finančne pomoči, je popoldne dobila več opozoril. Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde ni želela izključiti možnosti izstopa države iz območja z evrom, evropski komisar Pierre Moscovici pa je Atenam očital nekorektnost.

Christine Lagarde Foto: Wikipedia
Christine Lagarde Foto: Wikipedia

WASHINGTON, DRESDEN> Izstop Grčije iz območja z evrom je možen in ne bi pomenil konca enotne evropske valute, je danes v pogovoru za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung dejala Christine Lagarde. “Izstop Grčije je možnost,” je dejala. Tak scenarij bi bil vse prej kot enostaven, a “najverjetneje ne bi pomenil konca evra,” je njen pogovor povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Prva dama sklada je tudi zavrnila zagotovila Aten, da je dosega dogovora s posojilodajalci že zelo blizu. “Ni zelo verjetno, da bomo celovito rešitev našli v prihodnjih dneh,” je povedala. Potem ko so iz Aten pred 10 dnevi prišli pozitivni signali, “smo se ta teden znova streznili”, je pojasnila.

Še vedno ostaja veliko dela in IMF ni pripravljen izplačati dodatnih sredstev, dokler se Grčija jasno ne zaveže k reformam, je poudarila. “Imamo pravila. Imamo načela,” je bila odločna.

Podobno sporočilo je poslal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici. Ta je Grčijo okrcal zaradi ocen, da so na poti do dosege dogovora že na treh četrtinah poti. “Napačno je govoriti, kot to počnejo Grki, da smo na treh četrtinah poti,” je dejal za francoski radio France Culture. “Dela je še veliko,” je ponovil mantro posojilodajalcev v zadnjih dneh.

“Začenjamo videti konsistentne reformne projekte,” je Grkom priznal komisar in izpostavil napredek na področju davkov in pokojnin. Dogovor je po njegovem možen.

Tako Lagardova kot Moscovici sta govorila ob robu zasedanja skupine G7 v nemškem Dresdnu. Grčija tam ni uradno na dnevnem redu, a je njena kriza v veliki meri zasenčila pogovore.

Že prej pa so v IMF v Washingtonu poudarili, da bo Grčija odrezana od dodatnih sredstev sklada, če ne bo pravočasno poplačala svojih dolgov. “Vsako državo, ki ne spoštuje zavez do sklada, obravnavamo kot da je v zaostanku in nima dostopa do financiranja IMF,” je pojasnil tiskovni predstavnik William Murray.

Sam je sicer izrazil prepričanje, da bodo Atene pravočasno poplačale svoj dolg.

Grški notranji minister Nikos Vucis je v nedeljo dejal, da močno zadolžena Grčija “nima denarja” za poplačilo več dolgov do IMF, ki zapadejo po 5. juniju. Skupaj ti dolgovi znašajo 1,6 milijarde evrov.

Grčija ima v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF še 7,2 milijarde dolarjev, a jih mednarodni posojilodajalci ne želijo izplačati, dokler se vlada grškega premierja Aleksisa Ciprasa ne zaveže k reformam. Cipras je pred volitvami Grkom obljubil konec zategovanja pasu.

STA


Najbolj brano