Ladja pri Krfu po klicu na pomoč nadaljuje pot

Z morja v bližini grškega otoka Krf je danes prišel nov klic na pomoč, vendar se je kasneje izkazalo, da ta ni potrebna. Poslali so ga s tovorne ladje, na kateri naj bi bilo več sto nezakonitih prebežnikov in celo oborožene osebe, a so grške oblasti to kasneje zavrnile in sporočile, da težav ni in da ladja nadaljuje plovbo proti jugu Italije.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

ATENE > Signal je bil poslan z 82 metrov dolge ladje po imenu Blue Sky M, ki naj bi bila na poti iz turškega pristanišča Körfez proti hrvaški Reki. Sodeč po kasnejših informacijah ladja ni več namenjena na Hrvaško, ampak pluje proti Apuliji na jugu Italije. To je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potrdil tudi predstavnik pristanišča v tamkajšnjem mestu Gallipolo.

Proti ladji, ki naj bi zašla v težave pri manjšem otoku Othonoi severozahodno od Krfa, so danes pohiteli več ladij in helikopter grške vojne mornarice. Kasneje so po poročanju tujih tiskovnih agencij tako iz luške kapitanije kot obalne straže in mornarice sporočili, da so pregledali ladjo in niso ugotovili nobenih težav in nič sumljivega, zato so ji dovolili nadaljevanje plovbe.

Grški mediji so pred tem poročali, da naj bi bili na krovu tovorne ladje, ki pluje pod zastavo Moldavije, oborožene osebe in da je incident povezan s tihotapljenjem nezakonitih priseljencev. Slednjih naj bi bilo po različnih navedbah na ladji med 400 in kar 700. Eden od potnikov in ne kapitan ladje naj bi tudi poklical na 112 in se pritožil, da so brez hrane, pijače in odej.

Ko je ladja ob 12.34 poslala klic na pomoč, je bila sicer le nekaj kilometrov oddaljena od kraja, kjer je ta konec tedna požar zajel trajekt Norman Atlantic. Na območju je pihal veter s hitrostjo okoli 50 kilometrov na uro.

STA


Najbolj brano