Ladja Novo mesto z morja rešila 237 beguncev

Novo mesto, ladja portoroške Splošne plovbe, je včeraj popoldne v Catanio na Siciliji pripeljala 237 beguncev, ki jih je v ponedeljek popoldne v morju 150 milj pred Malto rešila s prenatrpanega in pokvarjenega ribiškega čolna. Migranti so posadki pripovedovali, da so bili na čolnu 13 dni in prepuščeni sami sebi, saj so se organizatorji potovanja izkrcali in jih zapustili, ko se je čolnu pokvaril motor.

SICILIJA > Prvi klic na pomoč je na čezoceanko Novo mesto prišel v ponedeljek sredi dneva. Poslali so ga s patruljnega čolna malteškega reševalnega centra, ko so našli barko, polno beguncev. Ladja Novo mesto je bila takrat približno 50 navtičnih milj stran, namenjena v španski Alicante. “Naša ladja je dobila klic malteških oblasti, ker je bila najbliže,” pravi predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj. Takoj so spremenili kurz, saj je reševanje človeških življenj na morju naloga, ki je pred vsemi drugimi. Na tovorno ladjo so sprejeli 237 beguncev, od tega 40 žensk in devet otrok, iz Sirije, Libije, Egipta, Somalije in drugih držav.

Rešili so jih tik pred poslabšanjem vremena

“Vsi begunci na krovu so videti zdravi. Nekateri pa so bili v šoku. Dali smo jim vodo in hrano, ribe in riž. Trenutno so vsi na palubi, otroke pa smo namestili v dve prosti kabini. Malteške oblasti so nam naložile, da jih odpeljemo do Catanie,” je v ponedeljek zvečer v Portorož sporočil poveljnik ladje Novo mesto Oleksander Klejmenov. K sreči je bilo morje mirno, zato je reševanje prestrašenih in utrujenih ljudi po lestvi na krov šlo gladko.

“Prava katastrofa bi bila, če bi tako prenakrcan čoln zajelo slabo vreme, gotovo bi se prevrnil,” je ocenil Bandelj. Kot kaže, so jih rešili še pravšnji čas, saj se je že včeraj na poti proti Siciliji vreme močno poslabšalo, veter pa popoldne okrepil na sedem boforov. Posadko Novega mesta, med katerimi je tudi pet Slovencev, je zaskrbelo tudi zaradi ebole, ki se širi v državah zahodne Afrike in zaradi česar imajo vse ladje posebna navodila za preprečevanje tveganja. Posadka je zato med reševanjem nosila maske, a begunci ne prihajajo z območja zahodne Afrike. Izpraznjeno ribiško ladjo so prevzele malteške oblasti.

V Catanii so včeraj poleg naše ladje Novo mesto pričakali tudi švedsko ladjo Aniara, ki je iz Sredozemskega morja rešila 233 beguncev. V Reggio Calabrio pa je vojaška ladja včeraj pripeljala več kot 1500 beguncev, ki jih je v minulih dneh reševala v Sredozemlju. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je v Italijo v zadnjih 12 mesecih prispelo skoraj 117.000 migrantov.

Krvavo Sredozemlje

Val beguncev iz Afrike in arabskih držav v Evropo je z novimi izbruhi nasilja čedalje večji. Italija že mesece opozarja EU, da takšnega bremena beguncev sama ne zmore več. V reševalni operaciji Mare nostrum ji je z vojaško ladjo Triglav nekaj časa pomagala le Slovenija, a v mesecu dni patruljiranja po Sredozemlju ni naletela na čoln z begunci. Minuli teden je Italija pri evropski komisarki za notranje zadeve Cecilii Malmström dosegla, da bodo problematiko beguncev od novembra naprej reševali z novo vseevropsko operacijo Frontex plus, v kateri bodo morale sodelovati vse članice EU. V Sredozemlju je po julijskih podatkih Amnesty International od leta 2000 umrlo najmanj 23.000 prebežnikov v Evropo, samo letos že več kot 2000.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano