Laboratoriju na kometu zmanjkuje energije

Za laboratorij Philae, ki mu je pred dvema dnevoma uspel zgodovinski pristanek na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, se težave nadaljujejo. Začel naj bi vrtati v površje kometa, a pojavljajo se bojazni, da se mu bo zaradi neprimernega položaja spraznila baterija in tako rezultati analize sestave kometa ne bodo nikoli dosegli Zemlje.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

DARMSTADT > Pristanek laboratorija na kometu je prvi tovrstni v zgodovini. A Philae je pristal na neprimerni lokaciji, saj se nahaja v senci pečine in se tako njegova baterija ne more napajati preko sončne svetlobe. Baterija bi se lahko spraznila že danes in kratka misija laboratorija bi se tako končala.

Veliko znanstvenih meritev je laboratorij doslej že opravil, zaradi energetske potratnosti pa so vrtanje v površja kometa za analizo vzorcev, katerih rezultate bi poslali nazaj na Zemljo, pri Evropski vesoljski agenciji (Esa) prihranili za konec. A vodstvo misije v nemškem Darmstadt je sporočilo, da podatki zaradi šibke baterije laboratorija morda ne bodo nikoli dosegli Zemlje. To naj bi bilo znano zvečer, piše britanski BBC.

Težave laboratorija so se začele s pristankom. V sredo se je ločil od sonde Rosseta in poskušal doseči komet. Pri tem se je dvakrat odbil od kometa in končal na nepredvideni senčnati lokaciji, kjer od Sonca ne dobiva potrebne energije, prav tako pa je pristal poševno in z eno nogo v zraku.

Cilj misije je sicer prvo laboratorijsko preučevanje prvobitnih snovi Osončja. Mnogi znanstveniki verjamejo, da so te snovi kometov sodelovale pri nastanku življenja na Zemlji.

Ne glede na usodo laboratorija Philae bo Rosetta še naprej spremljala komet in ga preučevala z 11 instrumenti, ko bo potoval proti Soncu ter se mu prihodnje leto približal na najmanjšo razdaljo.

STA


Najbolj brano