Kurz: Obstaja pravica do azila, a tudi obveznost integracije

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes uradno predstavil integracijski načrt, namenjen upravičencem do azila. Načrt v 50 točkah predvideva individualne integracijske postopke za azilante s poukom nemščine in večurnim tečajem vrednot, pa tudi sankcije ob pomanjkljivi pripravljenosti za integracijo.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je  uradno predstavil 
integracijski načrt, namenjen upravičencem do azila. Foto: Felicitas Matern
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je uradno predstavil integracijski načrt, namenjen upravičencem do azila. Foto: Felicitas Matern

DUNAJ > “Obstaja pravica do azila, a tudi obveznost integracije,” je na Dunaju poudaril Sebastian Kurz. Po njegovem mnenju bo rdeče-črna vladna koalicija načrt vsaj v bistvenih delih podprla, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Načrt je pomagal izdelati strokovni svet pod vodstvom Heinza Fassmanna, ki se je danes zavzel predvsem za to, da bi se spričo aktualnega begunskega vala izognili napakam, ki so jih nekoč naredili pri tujih delavcih na začasnem delu, obenem pa poskrbeli za integracijo. Skupaj s Kurzem sta se tudi strinjala, da je večji del prosilcev za azil, ki prihajajo v Avstrijo, pripravljen na integracijo.

Osebni integracijski načrt in tečaj vrednot

V skladu z danes predstavljenimi točkami bodo upravičenci do azila obvezani izpolniti osebni integracijski načrt, ki predvideva pouk nemščine ter usmerjevalni oziroma tečaj vrednot. Tistim, ki tega načrta ne bodo izpolnili, grozi zmanjšanje socialne pomoči, in to do polovice, navaja avstrijska tiskovna APA.

Na tečaju vrednot naj bi azilante učili o enakosti spolov, verski nevtralnosti in podobnem, pa tudi o vsakodnevnem občevanju, je razkril Fassmann. Za ta tečaj je predvidenih zgolj osem ur, kar se zdi strokovnjakom premalo. Po njihovem mnenju bi bilo zato ta vprašanja smiselno vključiti tudi v pouk nemškega jezika.

Ko gre za otroke, bodo za zgodnje učenje jezika poskrbeli z dodatnim obveznim letom vrtca za tiste, ki bi ga potrebovali. Fassmann je predlagal, da bi se pouk jezika za matere vršil v času, ko so otroci v vrtcu, kar naj bi jim olajšalo udeležbo.

Nemščino naj bi učili tudi že upokojeni pedagogi

Za starejše otroke, ki ne bi dovolj obvladali nemščine, naj bi organizirali obvezen pouk jezika med poletjem. Pri tem naj bi na pomoč za učenje poklicali tudi že upokojene pedagoge.

Eden izmed morda najbolj spornih delov načrta je, da bi se šolarje, ki bi izkazovali rasistično ali radikalno obnašanje, lahko “v popoldnevih podvrglo pedagoškim intervencijskim ukrepom”.

Ko gre za sankcije, pa načrt predvideva “storitve za družbo”. Na področju dela načrt na prvem mestu upošteva že znane predloge dunajskega zavoda za zaposlovanje.

Avstrija pričakuje, da bo v letošnjem letu prejela približno 95.000 prošenj za azil. Možnosti pridobitve mednarodne zaščite naj bi imela približno polovica prosilcev, je danes razkril Kurz.

STA


Najbolj brano