Kurz: Evropa mora zavarovati svoje zunanje meje

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes dejal, da načeloma ne nasprotuje ograjam za zajezitev migrantskih tokov, a po njegovem mnenju morajo te stati na zunanjih mejah EU, da so koristne. V intervjuju za švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung se je Kurz izrekel še za spremembo evropskega azilnega sistema.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes dejal, da 
načeloma ne nasprotuje ograjam za zajezitev migrantskih 
tokov, a po njegovem mnenju morajo te stati na zunanjih 
mejah EU, da so koristne.  Foto: Felicitas Matern
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes dejal, da načeloma ne nasprotuje ograjam za zajezitev migrantskih tokov, a po njegovem mnenju morajo te stati na zunanjih mejah EU, da so koristne.  Foto: Felicitas Matern

DUNAJ > Sebastian Kurz je poudaril, da trenutne razmere niso “trajno stanje”. “Evropa je preobremenjena in mora končno zavarovati svoje zunanje meje,” je opozoril Kurz in pozval h krepitvi evropske agencije za zunanje meje Frontex. Evropa brez mej je po mnenju ministra “zelo nevaren scenarij”.

Glede ograje, ki jo je Madžarska postavila na mejah s Srbijo in Hrvaško, je Kurz dejal, da stoji na napačnem mestu. Srbsko-madžarska meja je sicer zunanja meja EU, a vsak migrant, ki je prišel v Srbijo, je pred tem že vstopil v Grčijo, se pravi članico EU, je dejal Kurz.

Ob tem se je zavzel še za možnost, da bi lahko izven Evrope ljudje zaprosili za azil. Tako bi lahko že na licu mesta v centrih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) razjasnili, kdo ima možnosti za azil, meni vodja avstrijske diplomacije. Kurz se ni izrekel o možnosti, da bi prošnje za azil vlagali na veleposlaništvih, a v vsakem primeru je potreben skupen evropski sistem.

Avstrija je v veliko primerih za migrante tranzitna država, saj številni pot nadaljujejo v Nemčijo, ki jih za zdaj še sprejema. A Kurz od Nemčija zahteva, da mora jasno sporočiti, kdaj naj se omeji prihod migrantov. Nemčija je po besedah Kurza “ustvarila vtis, kot da so vsi migranti neomejeno dobrodošli”, kar je okrepilo migrantske tokove.

Avstrijo bo konec naslednjega tedna obiskal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. V današnjem pogovoru z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner je poudaril potrebo po varnostnih ukrepih na določenih mejnih prehodih, ki pa morajo biti časovno in glede na okoliščine omejeni.

STA


Najbolj brano