Kurz: Avstrija je preobremenjena

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je pričakuje, da bodo na Dunaju v sredo, ko je predvideno srečanje vlade z deželami o begunski problematiki, predložili konkretne sklepe za poostren nadzor meja. Kurz je pred srečanjem zunanjih ministrov EU v Bruslju danes poudaril, da je Avstrija v sedanjih razmerah preobremenjena.

Sebastian Kurz (levo) Foto: STA
Sebastian Kurz (levo) Foto: STA

BRUSELJ > Če ni evropske rešitve, so države, kot je Avstrija, prisiljene v nacionalne ukrepe ali pa je potrebno “usklajeno ravnanje posamičnih držav, kar bi bilo povsem smiselno”, je danes poudaril Sebastian Kurz. Avstrijska tiskovna agencija APA navaja, da naj bi se ta “smiselna možnost” nanašala na skupno ravnanje Nemčije, Avstrije in Slovenije.

“Zdaj vemo, da varovanje zunanjih meje EU na grški meji ne deluje. Menim, da je tudi v Grčiji zelo malo pripravljenosti za to, da bi se ji pomagalo,” je dodal Kurz.

“Pravi odgovor na begunsko krizo nista ne politika dobrodošlice ne politika povabila”

Številne države v Evropi so po njegovem mnenju zadovoljne s stanjem, ko se begunce hitro transportira v Srednjo Evropo. Države, kot so Avstrija, Nemčija in Švedska, se temu ne morejo večno upirati. Po njegovih besedah zdaj tudi obstaja zavest, da “pravi odgovor na begunsko krizo nista ne politika dobrodošlice ne politika povabila”.

Drugi odgovor nanjo je lahko le, da se begunce ustavi, v idealnih razmerah na zunanji meji EU. Če pa to ne deluje, pa na nacionalnih mejah, je dodal vodja avstrijske diplomacije.

“Pričakujem, da bomo sprejeli konkretne ukrepe” glede nadzora na meji, je Kurz dejal glede azilnega vrha avstrijske vlade in dežel, ki bo v sredo. Spomnil je, da je Avstrija lani prejela 90.000 prošenj za azil. Leto 2016 se po njegovem mnenju ne sme izteči enako kot leto 2015.

Avstrija bo na svojih mejah povečala nadzor za vse

Kurz je današnje izjave podal, potem ko je avstrijski kancler Werner Faymann konec tedna v pogovoru za časnik Österreich napovedal, da bo Avstrija na svojih mejah povečala nadzor za vse.

Avstrija je spričo begunskega vala začasni nadzor na mejah uvedla že 16. novembra lani, kar so v nedeljo pojasnili tudi v kanclerjevem uradu. Kot piše na spletnih straneh Evropske komisije, je ta ukrep za zdaj v veljavi do 15. februarja. Dunaj ga izvaja na vseh mejah, a se še posebej osredotoča na mejo s Slovenijo. Ob tem pri mejnem prehodu v Špiljah postavlja 3,7 kilometra dolgo ograjo.

STA


Najbolj brano