Kurdi v Iraku nadaljujejo ofenzivo proti IS

Iraški vojaki so danes začeli napade za prevzem mesta Džalavla, ki so ga 11. avgusta zasedli pripadniki Islamske države (IS), so sporočile kurdske oblasti. Kurdski vojaki so od pripadnikov IS že prevzeli nekaj položajev, so pa spopadi terjali žrtve med pripadniki obeh strani.

Kurdi v Iraku nadaljujejo ofenzivo proti pripadnikom Islamske države Foto: STA
Kurdi v Iraku nadaljujejo ofenzivo proti pripadnikom Islamske države Foto: STA

BAGDAD, DAMASK> Po besedah predstavnika kurdskih oblasti so njihovi vojaki napredovali proti Džalavli z več strani. V spopadih je bilo ranjenih devet kurdskih vojakov, število mrtvih pa za zdaj ni znano.

V Siriji se medtem pripadniki Islamske države spopadajo z režimsko vojsko. V 48-urnih spopadih v severni provinci Raka je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo vsaj 70 pripadnikov IS. IS je namreč začela obsežno ofenzivo na vojaško letališče Tabka.

Sirska vojska je v zračnih napadih na pripadnike IS uporabila tudi sode, napolnjene z eksplozivom. Gre za orožje, ki so ga konec maja vojaki sirskega režima uporabili že v zračnih napadih na mesto Alep.

Vlada v Damasku je napade na Islamsko državo okrepila junija, ko je ta na območjih, ki jih nadzoruje v Siriji in na severu Iraka, razglasila kalifat. V sirski vojni se režim že tri leta bojuje proti upornikom, ki so obenem v konfliktu s sunitskimi skrajneži iz IS.

Islamska država ima od februarja v rokah Rako, od koder je pregnala druge uporniške skupine v boju z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada.

STA


Najbolj brano