Kurdi naj bi pripravljali protiofenzivo na severu Iraka

Po prvem dnevu ameriških letalskih napadov na džihadiste iz vrst Islamske skupine (IS), potem ko so se ti nevarno približali mestu Erbil v iraškem Kurdistanu, se tamkajšnje kurdske sile pešmerge že pripravljajo na protiofenzivo. Iz kurdskih krogov prihaja informacija, da naj bi letala ZDA že ubila najmanj 20 skrajnežev.

Iraški Kurdi se pripravljajo na protiofenzivo Foto: STA
Iraški Kurdi se pripravljajo na protiofenzivo Foto: STA

MOSUL > Visoki predstavnik Kurdistana je novinarjem v Erbilu zatrdil, da je zdaj prišel čas, da udarijo nazaj. “Po ameriških napadih se bodo pešmerge najprej znova zbrale, nato namestile na območjih, s katerih so se morale pred tem umakniti, ter zatem pomagale pregnanim, da se vrnejo na svoje domove,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal Fuad Husein.

Pešmerge naj bi danes že uspele tudi odbiti napad skrajnežev južno od Kirkuka. V spopadih med IS in kurdskimi silami je bilo v dveh mesecih od izbruha konflikta po petkovih navedbah kurdskega predsedstva ubitih 150 pripadnikov kurdskih sil, 500 pa ranjenih.

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari - Kurd, ki zaradi spora glede tega, kdo bo na čelu iraške vlade nasledil šiita Nurija al Malikija, že tedne bojkotira seje vlade v Bagdadu - je priznal, da je bila zelo draga napaka, da oblasti pešmerg niso bolje oborožile. Kurdske sile so sicer dobro izurjene, a praznih rok se skrajnežem niso mogle postaviti po robu.

A kot je poudaril, so ameriški napadi zdaj končno ustavili prodiranje IS ter dali zveznim in kurdskim oblastem priložnost, da se končno poenotijo in združijo moči v boju proti džihadistom. Tudi iraški načelnik generalštaba Babaker Zebari je za AFP že v petek povedal, da ameriški svetovalci, pešmerge in vrh iraške zvezne vojske skupaj načrtujejo napade na skrajneže.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je bilo po današnjih navedbah kurdskih krogov v napadih ameriških letal na območju Hazar med Mosulom in Erbilom že ubitih najmanj 20 džihadistov, še 55 ljudi je bilo v obstreljevanju ranjenih. Iraško letalstvo naj bi v južnejši provinci Dijala ubilo kakih 30 pripadnikov IS.

STA


Najbolj brano