Kurdi iz Kobaneja pregnali Islamsko državo

Kurdski borci so iz mesta Kobane po štirih mesecih bojev danes pregnali džihadiste Islamske države, je sporočili Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za največji udarec ambicijam Islamske države v Siriji, kjer že leto dni nadzira obsežna območja.

Mesto Kobane Foto: Wikipedia
Mesto Kobane Foto: Wikipedia

BEJRUT > Kurdski borci v Kobaneju pregona Islamske države iz tega mesta še niso potrdili, a je poleg vodje sirskega observatorija Ramija Abdela Rahmana tudi aktivist iz samega mesta Mustafa Ebdi za francosko tiskovno agencijo sporočil, da so se spopadi v njem končali. Kurdski borci po navedbah Rahmana sedaj džihadiste preganjajo z vzhodnega obrobja Kobaneja, kjer pa zaradi min in avtomobilov bomb napredujejo počasi.

Kurdski borci v Kobaneju so uspeh nad Islamsko državo zabeležil po 24 urah močnega bombardiranja, ki so ga nad mestom izvajala letala koalicije pod vodstvom ZDA. Po navedbah Pentagona je koalicija od nedelje na položaje Islamske države izvedla 17 zračnih napadov.

Izguba kurdskega mesta Kobane, po arabsko Ajn al Arab, predstavlja ključen simboličen udarec Islamski državi, ki je od začetka ofenzive na to mesto 16. septembra lani izgubila več kot 1000 svojih borcev. V določenem trenutku je kazalo, da bo mesto, ki leži ob meji s Turčijo, padlo v njene roke.

Islamistična skupina je imela namreč zaradi prehodnega zavzetja vojaških oporišč v Siriji in Iraku nad kurdskimi silami občutno premoč v orožju. A Kurdom jo je uspelo s pomočjo letalskih napadov koalicije pod vodstvom ZDA in pešmerg iz Iraka postopoma potisniti nazaj.

V spopadih za Kobane je bilo po navedbah sirskega observatorija ubitih najmanj 1600 ljudi. A civilistom se je zaradi množične evakuacije, večinoma v bližnjo Turčijo, v veliki meri uspelo rešiti.

Po mnenju analitikov je poraz v Kobaneju Islamski državi zadal tako simbolični kot strateški udarec. Džihadisti so želeli s prevzemom Kobaneja utrditi nadzor nad obširnim območjem ob sirsko-turški meji.

Današnji poraz bi lahko zavrl ekspanzionistična prizadevanja Islamske države, ki je od leta 2013 zavzela obširna območja tako v Iraku kot Siriji in tam razglasila kalifat.

O zmagi nad njo danes poročajo tudi iz Iraka, kjer so iraške sile osvobodile provinco Dijala. “Iraške sile imajo popoln nadzor nad vsemi mesti, okrožji in podokrožji v provinci Dijala,” je sporočil general Abdulamir al Zaidi.

STA


Najbolj brano