Kučana poimenovali kot grobarja Jugoslavije

Nemška tiskovna agencija dpa je danes objavila manjši tematski paket pred prihajajočo 25. obletnico 14. kongresa jugoslovanske komunistične partije januarja 1990, ki je pomenil konec komunistične partije in prvi korak na poti k razpadu SFRJ. Dpa se je o tem pogovarjal z, kot so ga poimenovali, grobarjem Jugoslavije Milanom Kučanom.

Nemška tiskovna agencija dpa je Milana Kučana poimenovala kot grobarja Jugoslavije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nemška tiskovna agencija dpa je Milana Kučana poimenovala kot grobarja Jugoslavije. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BERLIN, LJUBLJANA > Milan Kučan je kot vodja Zveze komunistov Slovenije konec 80. let 20. stoletja, predsednik predsedstva republike leta 1990 in nato prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije najprej komunizmu v Jugoslaviji in nato še sami večnacionalni državi “zadal smrtni udarec”, piše dpa.

Kučan: interesi Srbov so bili nad vsemi drugimi

Kot se je v pogovoru za dpa spominjal Kučan, je v 80. letih, ko je deloval v centralnem komiteju Zveze komunistov Jugoslavije v Beogradu, ugotovil, “da Jugoslavije brez demokratizacije ni mogoče rešiti”. V enostrankarski državi “ni bilo nobene enakopravnosti narodov”, interesi Srbov so bili nad vsemi drugimi, gospodarskih neravnotežij pa ni bilo moč zmanjšati, je dejal.

Zelo je ponosen, da se je v 80. letih v vseh družbenih slojih v Sloveniji razvil reformni program Evropa danes s ciljem “socializma s človeškim obrazom”. Odgovor na vprašanje, ali ima nadaljevanje v skupni državi sploh še smisel, so po besedah Kučana dobili kmalu, saj so Srbi vztrajali pri načelu “en človek, en glas” in zavračali vsako idejo morebitne konfederacije. Zato so morali ubrati novo strategijo oziroma pot, ki je bila “legitimna, čeprav dejansko nezakonita”.

Kučan: Milošević se sploh ni zavedal, kaj propad kongresa dejansko pomeni

Od 20. do 23. januarja 1990 je potekal 14. kongres jugoslovanske komunistične partije, na katerem so vsi reformni predlogi slovenskih komunistov povsem propadli. Ti so nato kongres predčasno zapustili, nakar so jim sledili še Hrvati.

Tedanji vodja srbskih komunistov Slobodan Milošević se po mnenju Kučana sploh ni zavedal, kaj propad kongresa dejansko pomeni, saj si razpada države preprosto ni mogel niti zamisliti.

Dpa je objavil tudi kratek pregled sedmih držav na območju nekdanje SFRJ danes, ki da z izjemo članic EU Slovenije in Hrvaške veljajo za “ubožnice” in zaostajajo za državami unije. O Sloveniji še piše, da se je v zadnjem letu soočila z zlomom bančnega sektorja in se je uspela izogniti tuji finančni pomoči.

STA


Najbolj brano