Kubo zanima sodelovanje s Slovenijo

Kubo zanima sodelovanje s Slovenijo na področju obnovljivih virov energije, biotehnologije in turizma, je povedal premier Miro Cerar, ki se je ob robu vrha EU in Latinske Amerike v Bruslju sestal s podpredsednikom Kube Miguelom Diazom Canelom. Slovenija mora iskati svoje priložnosti na trgu latinskoameriških in karibskih držav, je poudaril.

 Kubo zanima sodelovanje s Slovenijo na področju obnovljivih 
virov energije, biotehnologije in turizma. Foto: Wikipedia
Kubo zanima sodelovanje s Slovenijo na področju obnovljivih virov energije, biotehnologije in turizma. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Slovenski premier Miro Cerar in kubanski podpredsednik Miguel Diaz Canel sta se na dvostranskem srečanju ob robu vrha EU in Latinske Amerike v Bruslju dogovorila o pripravi izmenjave strokovnjakov obeh držav, da podrobneje ugotovijo, kje so stične točke možnega sodelovanja.

Pogovarjala sta se tudi o tem, da bi bilo dobro, da na Kubo odide posebna slovenska gospodarska delegacija, torej potencialni investitorji, in o obisku kubanske delegacije v Sloveniji, je pojasnil premier.

...

Bolj konkretna o možnostih sodelovanja nista bila, to sta prepustila strokovnjakom. Poleg omenjenih področij je Cerar sicer omenil še možnosti sodelovanja na področju zdravstva, kjer je Kuba zelo močna, in farmacije.

“Imeli smo že nekaj uspešnega sodelovanja na področju izobraževanja. Zelo pomembno je, da vzpostavimo prve resnejše stike, ki jih doslej nismo imeli,” je še izpostavil premier.

Tudi o časovnem okviru obiskov nista natančno govorila, a Cerar meni, da ju je mogoče izvesti še letos, če se bodo v prihodnjih mesecih slovenski politični svetovalci in strokovnjaki zedinili o konkretnih točkah, kjer je možno preveriti interese.

Pri tem je premier opozoril, da je pomembno, da se o sodelovanju ne razpravlja zgolj načelno, saj ima Slovenija že zdaj preveč delegacij, ki gredo v tujino premalo ciljno usmerjene.

...

Zaradi premalo vnaprej pripravljenih ciljev se pogosto zgodi, da je izkupiček manjši od pričakovanj, zato so tako v primeru Kube kot drugih držav obiski smiselni le, če je stvar dobro, konkretno pripravljena, je poudaril Cerar.

S kubanskim podpredsednikom sta sicer ugotovila, da sta državi v dobrih odnosih. Kuba po Cerarjevih navedbah zelo ceni slovensko prizadevanje v okviru EU in ZN za omilitev omejitev, ki Kubi onemogočajo boljši ekonomski razvoj in več stika s svetom okoli nje.

Diaz Canel je Cerarja obvestil tudi o spremembah v stališčih ZDA, torej da je ameriški predsednik Barack Obama izrazil iskreno pripravljenost, da se dokončno sprosti blokada med državama.

Slovenski premier je ob tem izrazil upanje, da bosta državi v luči prepoznavanja preteklih napak na obeh straneh našli dovolj volje, da se te blokade, ki so pogojene z ameriškimi pritiski in pogledi, odpravijo.

Tokratni dvodnevni vrh EU ter latinskoameriških in karibskih držav, združenih v skupnost Celac, je namenjen zlasti nadaljnji krepitvi različnih regionalnih vezi med partnericama.

...

Evropejci smo v marsičem tesno povezani s prebivalci Latinske Amerike in Karibov, soočamo se s podobnimi, če ne identičnimi problemi, na primer revščina, vprašanje gospodarskega razvoja in zaposlenosti, predvsem mladih, je dejal Cerar.

Razpravljajo tudi o spopadanju s terorizmom in kriminalom, še posebej na področju tihotapljenja in razpečevanja drog, ter o splošnih vprašanjih migracij in podnebnih sprememb.

Evropa je po Cerarjevih besedah velik izvoznik in neposredni investitor v državah Latinske Amerike in Karibov, potekajo tudi obratni tokovi, nekatere latinskoameriške države postajajo zelo močne ekonomske in politične sile, na primer Brazilija.

“Zato je še posebej pomembno, da države EU skupaj še naprej vzpostavljamo, ohranjamo in razvijamo ekonomske, politične in kulturne vezi s tem okoljem, saj je to v korist naši lastni blaginji,” je še izpostavil Cerar.

Slovenski premier ima ob robu vrha EU in skupnosti Celac v Bruslju, ki se ga sicer udeležuje le danes, predvideno tudi dvostransko srečanje s kolumbijskim predsednikom Juanom Manuelom Santosom Calderonom.

STA


Najbolj brano