Kuba izpustila več deset političnih zapornikov

V zadnjih 48 urah so kubanske oblasti iz zaporov izpustile najmanj 35 političnih zapornikov v okviru decembra dogovorjene normalizacije odnosov z ZDA, se je danes izvedelo pri kubanskih oporečnikih. Gre večinoma za člane prepovedanega opozicijskega gibanja Unpacu.

Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski voditelj Raul Castro (na fotografiji) sta decembra lani dosegla dogovor o normalizaciji odnosov med državama, v okviru katerega se je Kuba zavezala, da bo iz zapora izpustila 53 političnih zapornikov.  Foto: Wikipedia
Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski voditelj Raul Castro (na fotografiji) sta decembra lani dosegla dogovor o normalizaciji odnosov med državama, v okviru katerega se je Kuba zavezala, da bo iz zapora izpustila 53 političnih zapornikov.  Foto: Wikipedia

HAVANA > Predsednik Kubanske komisije za človekove pravice Elizardo Sanchez je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da so zapornike izpustili iz več zaporov in da je pričakovati nove izpustitve tudi v soboto.

Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski voditelj Raul Castro sta 17. decembra lani dosegla dogovor o normalizaciji odnosov med državama, v okviru katerega se je Kuba zavezala, da bo iz zapora izpustila 53 političnih zapornikov. Njihova imena niso znana.

Po navedbah oporečnikov je Kuba v skladu z dogovorom z ZDA prve politične zapornike izpustila v sredo.

Ameriški State Department je že v torek sporočil, da je Kuba izpustila nekaj od omenjenih 53 političnih zapornikov, ni pa povedal koliko, kot tudi ne, kdo so. Havana navedb oporečnikov še ni komentirala.

STA


Najbolj brano