Kriza v Turčiji odmeva tudi v BiH

Kriza v Turčiji se po petkovem poskusu puča preliva tudi v BiH, kjer ima turški predsednik Recep Tayyip Erdogan nemalo privržencev, hkrati pa več ustanov deluje pod okriljem gibanja klerika Fethullaha Gülena. Erdogan slednjemu pripisuje odgovornost za puč, turški veleposlanik v BiH pa je Sarajevo pozval, naj omenjenim ustanovam prepreči delovanje.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia

SARAJEVO > Fethullah Gülen, nekdanji zaveznik Recepa Tayyipa Erdogana, že nekaj časa pa sovražnik številka ena, je na čelu gibanja Hizmet, ki promovira zmerni islam, v Ankari pa ga označujejo za teroristično organizacijo.

Hizmet vodi tudi več ustanov v BiH. Med njimi so mednarodna univerza Burč ter mreža osnovnih in srednjih šol Bosa sema, ki od leta 1998 delujejo v Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli in Mostarju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Turški veleposlanik v BiH Cihad Erginay je v sredo oblasti v Sarajevu pozval, da tem šolam onemogočijo delo. V pogovoru za sarajevsko televizijo Face TV je Erginay te šole označil za sestavni del teroristične organizacije, ki jo vodi Gülen, in poudaril, da bi se proti njej morali boriti vsi.

“Pričakujemo, da se bomo na najboljši možni način spopadli, saj vidimo, da se sicer oni skozi leta vtihotapijo v državne in druge institucije. Treba je biti pozoren. To je odgovornost vseh državnikov, uradnikov in staršev,” je dejal Erginay.

Erginay: Ta organizacija grozi tudi drugim državam

Pri tem je spomnil, da so nekatere države, kot sta Uzbekistan in Azerbajdžan, delovanje Gülenovih šol že ustavili. “Ta organizacija grozi tudi drugim državam, ne le Turčiji,” je dejal turški veleposlanik.

Sicer pa je še povedal, da v Ankari izjemno cenijo podporo in solidarnost, ki jo je Erdoganu že v noči udara izrazil predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović. Slednji je Erdogana ob tem označil za brata.

Turški veleposlanik ni edini v BiH, ki je napadel šole pod okriljem Hizmeta. V teh ustanovah so se na napade odzvali že v preteklih dneh in v sporočilih za javnost zavrnili vsakršne obtožbe v povezavi z aktualnim dogajanjem v Turčiji. Označili so jih za neresnične in zlonamerne ter dodali, da so se v zvezi z obtožbami in tudi grožnjami obrnili na policijo, od katere pričakujejo zaščito.

Tarča napadov so tudi mediji, ki se jih povezuje z Gülenom. Pod udarom se je tako znašel časnik Novo vrislojeme, ki naj bi ga financirali iz virov, ki jih priskrbi Hizmet. Novinarji tega časnika so bili deležni verbalnih groženj in obtožb, da so izdajalci.

Ostri do novinarskega združenja

V krogih Izetbegovičeve Stranke demokratske akcije (SDA) pa so napadli tudi novinarsko združenje BH Novinari oziroma njegovo glavno tajnico Borko Rudić.

Nekdanji minister za kulturo Federacije BiH in kandidat SDA za župana občine Stolac na oktobrskih volitvah Salmir Kaplan je na facebooku zapisal, da je Rudićeva lobistka Gülenovega gibanja v BiH. V novinarskem združenju so že zahtevali, da Kaplan te izjave umakne.

STA


Najbolj brano