Krim praznuje prvo obletnico priključitve Rusiji

Na polotoku Krim potekajo slovesnosti ob prvi obletnici referenduma, na katerem je pred letom dni uradno 97 odstotkov prebivalcev podprlo priključitev Rusiji. Praznovanje z ognjemeti in koncerti bo trajalo tri dni.

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia

SIMFEROPOL > “Izbira je bila jasna: Ukrajina, kri in vojna ali Rusija, mir in stabilnost,” je na slovesnosti v glavnem mestu polotoka Simferopol dejal premier Krima Sergej Aksjonov. “Posebej hvaležni smo Vladimirju Vladimiroviču Putinu. Naš predsednik je pokazal pogum in trdno politično voljo ter državniško modrost, ko je podprl izid referenduma,” je dodal.

Odposlanec Vladimirja Putina za Krim Oleg Belavencev je na posebni seji krimskega parlamenta pozdravil zgodovinski referendum na “dan, ki se je zapisal v zgodovino države”. Sejo, ki se je začela z rusko himno, je v živo prenašala ruska državna televizija.

V Sevastopolu, matični luki ruske črnomorske flote, bo praznovanje doživelo vrhunec drevi s štiriurnim koncertom, ki se bo končal z veličastnim ognjemetom.

V vseh šolah na polotoku se je danes pouk začel z učno uro o “skupni usodi Rusije in Krima”. Uslužbenci imajo danes skrajšan delovni dan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prebivalci Simferopola si bodo lahko na osrednjem trgu ogledali gledališko predstavo o združitvi, pa tudi nastope ruskih popevkarjev, kozakov in mornariškega pevskega zbora.

Za Rusijo je bila pripojitev Krima poprava zgodovinske krivice, za mednarodno skupnost pa kraja ozemlja mimo vseh norm mednarodnega prava.

Priključitev polotoka je potekala neverjetno hitro. Že dva dneva po referendumu, 18. marca, je Putin podpisal zakon o priključitvi Krima Rusiji, in to kljub zgražanju mednarodne skupnosti z EU in ZDA na čelu, ki referenduma tako kot Kijev niso priznali. Rezultati naj bi bili prirejeni, saj so ga bojkotirali Tatari, ki na Krimu predstavljajo skoraj četrtino od skupno 2,3 milijona prebivalcev.

V dokumentarnem filmu ruske državne televizije z naslovom Krim - Pot nazaj v domovino, ki so ga predvajali dan pred obletnico, je Putin znova zanikal, da bi Rusija priključitev Krima načrtovala vnaprej. Šlo je za odziv na “ekstremni nacionalizem”, ki se je pokazal na prozahodnih protestih v Ukrajini, je dejal.

STA


Najbolj brano