Kremelj je načrte za aneksijo Krima videl še pred padcem Janukoviča

Ruski časnik Nova Gazeta, ki velja za raziskovalni časnik, pogosto kritičen do ruskega predsednika Vladimirja Putina, je sklicujoč se na pridobljen dokument v sredo objavil, da je Kremelj videl načrt za priključitev Krimskega polotoka in vzhodne Ukrajine Rusiji še pred padcem proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

MOSKVA > Nova Gazeta je objavila podrobnosti dokumenta, ki naj bi ga administracija ruskega predsednika videla med 4. in 12. februarjem lani.

Kremelj je poročanje Nove Gazete označil kot neumnost. Rusija je zanikala, da bi imela načrt za priključitev Krima pred padcem Janukoviča, ki je iz Kijeva pobegnil 21. februarja in vztraja, da je odgovorila zgolj na voljo ljudi, ki so jo ti izrazili na lanskoletnem referendumu.

Po navedbah omenjenega časnika dokument vsebuje tudi navedbe, da je Janukovičevo predsedstvo politični bankrot, da je padec predsednika neizbežen, temu pa bi lahko sledila državljanska vojna. Prav tako je v dokumentu navedeno, da Evropska unija in ZDA ne bodo nasprotovale razpadu Ukrajine, zaradi česar dokument predlaga, da se ustvarijo pogoji za referendum na Krimu in Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine o samoodločbi in morebitni združitvi z Rusijo. Dokument tudi predlaga javno kampanjo v ruskih medijih za podporo omenjenim dejanjem.

Verodostojnosti dokumenta doslej ni bilo mogoče potrditi, hkrati Nova Gazeta ne navaja, kdo je dokument pripravil in ali ga je Kremelj tudi sprejel.

Rusije je priključila Krim 21. marca lani. V spopadih med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko, ki so sledili, je doslej umrlo več kot 5600 ljudi. Po aneksiji Krima je priljubljenost Putina v njegovi domovini skokovito narasla, so pa EU in ZDA zaradi krize na vzhodu Ukrajine uvedle gospodarske sankcije proti Rusiji.

STA


Najbolj brano