Kremelj: Zahodne sile niso pripravljene na koalicijo z Rusijo proti IS

Zahodne sile niso pripravljene oblikovati koalicije z Rusijo za boj proti skupini Islamska država v Siriji, je po četrtkovih pogovorih predsednikov Rusije in Francije, Vladimirja Putina in Francoisa Hollanda, danes v Moskvi ocenil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > “Trenutno, žal, naši partnerji niso pripravljeni delovati v formatu enotne koalicije,” je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Dmitrij Peskov. Dodal je, da je Rusija še naprej odprta za sodelovanje “v katerem koli formatu, za katerega bodo pripravljeni naši partnerji”.

Po terorističnih napadih v Parizu s 130 smrtnimi žrtvami, za katere je odgovornost prevzela IS, je Francois Hollande v četrtek obiskal Moskvo v upanju, da bo okrepil globalna prizadevanja proti IS. Vladimir Putin je že septembra velesile pozval, naj se združijo v boju proti džihadistom.

Predsednika Rusije in Francije sta v četrtek dosegla dogovor o koordiniranih zračnih napadih in izmenjavi obveščevalnih podatkov, kar je po oceni opazovalcev najbolj konkreten napredek Hollandovega diplomatskega maratona, v okviru katerega se je pogovarjal z voditelji ZDA, Nemčije, Velike Britanije in Italije. Ameriški predsednik Barack Obama namreč ni podprl ideje o enotni koaliciji zahodnih sil in Rusije, navaja AFP.

STA


Najbolj brano