Krav in telička ne morejo ujeti, župan prosi za pomoč predsednico

Tri krave s teličkom od aprila lani, ko so krave pobegnile, živijo v divjini na območju občine Gračišće. Župan občine sedaj hrvaško predsednico in novega premierja ter različne državne institucije poziva, naj pomagajo rešiti vprašanje, kako krave “umaknili z lovišča”, poroča Glas Istre.

 Aprila lani je upokojenec  Romano Pužar iz vasi Mrleti pri 
Gračišću od  Agencije za kmetijski  razvoj Istre kupil 12 
primerkov istrskega goveda, a so mu tri živali ušle. Fotografija 
je simbolična. Foto: Sašo Dravinec
Aprila lani je upokojenec Romano Pužar iz vasi Mrleti pri Gračišću od Agencije za kmetijski razvoj Istre kupil 12 primerkov istrskega goveda, a so mu tri živali ušle. Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Dravinec

GRAČIŠĆE > Župan Ivan Mijandrušić se je za ta korak odločil, ker jim po legalni poti v devetih mesecih krav ni uspelo ujeti.

Aprila lani je upokojenec Romano Pužar iz vasi Mrleti pri Gračišću od Agencije za kmetijski razvoj Istre kupil 12 primerkov istrskega goveda. Šet živalu je kupil v Lanišću, ostale pa s farme Murari pri Motovunu. Med pretovarjanjem s kamiona so tri krave iz Lanišća preskočile ogrado z električnim pastirjem. V roku desetih minut so že prišle do vasi Križarovice. Ko je Pužar prispel do tja, so bile krave že na begu proti Milotskem bregu. V naslednjih osmih dneh se je zdelo, kot da bi izginile, nato pa so opazili njihove sledi v blatu.

Od aprila lani poskušajo ubegle krave ujeti, a jim ne uspe.

Lovili so jih gasilci, lovci, veterinar ...

Za lov so do zdaj angažirali že Prostovoljno gasilsko društvo Gračišće, lokalno lovsko društvo in občinsko upravo, a brez uspeha. Angažirali so tudi veterinarja iz živlaskega vrta v Zagrebu s puško za uspavanje, a brez uspeha.

Krave imajo ob sebi tudi telička, ki se je rodil v divjini. Tudi on je na vso moč tekel z njimi. Ko ni zmogel več, se je ulegel, ostale krave pa so ga počakale. “A ko smo se jim približali na 20 do 30 metrov, so spet začele, jih niste videli, kam gredo,” je dejal Pužar. Tedaj so po navodilih veterinarja angažirali pse. Krave so opazili v dolini, polni trnja, in nadnje poslali pse. A krave so v enem mahu tekle vse do tri kilometre oddaljenega Batluga. Tam so jih spet našli v eni od dolin, a so šle proti Salamunišću in se tam ustavile. Ker je bilo že temno, se je ekipa z veterinarjem vrnila domov.

Krave zaznajo človeka že na sto metrov

Pužar je ugovotil, da krave zdaj “zaznajo človeka na sto metrov. Divji prašič ne beži toliko od ljudi, v dobri nameri smo jih s vsemi temi akcijami preplašili.” Angažirali so tudi konjeniški klub, da bi krave s pomočjo konjev pripeljali nazaj, a neuspešno. Želeli so angažirati lovsko društvo, da bi krave ustrelili, a so ugotovili, da bi bilo to protizakonito.

Hočejo jih ujet žive, tudi če jih bodo po veterinarskem pregledu dali v klavnico. Pužar je dejal, da se ljudje pritožujejo zaradi škode, ki jo povzročajo krave, nekateri so škodo prijavili. Dobil je pritožbe, da so jedle radič, pšenico, breskve ter da so v enem izmed vinogradov pojedle 700 kilogramov grozdja. Veterinarski inšepktor je Pužarju naložil, da v roku deset dni spravi sojo pobeglo živino pod nadzor, sicer bo moral plačati kazen v višini pet tisoč kun, poroča Glas Istre.

Spletno uredništvo


Najbolj brano