Kraljica Elizabeta II.: Še vedno sem živa

Britanska kraljica Elizabeta II. kljub precej težkim dnem za njeno Združeno kraljestvo - od brexita, rekordnega padca funta in še poraza angleške reprezentance proti islandski na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji - ohranja smisel za humor. "Še sem živa," se je odzvala na vprašanje, kako je kaj.

Britanska kraljica Elizabeta II. kljub precej težkim dnem za 
njeno Združeno kraljestvo - od brexita, rekordnega padca 
funta in še poraza angleške reprezentance proti islandski na 
evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji - ohranja 
smisel za humor. Foto: Pool
Britanska kraljica Elizabeta II. kljub precej težkim dnem za njeno Združeno kraljestvo - od brexita, rekordnega padca funta in še poraza angleške reprezentance proti islandski na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji - ohranja smisel za humor. Foto: Pool

LONDON > Britanska kraljica je obiskala Severno Irsko, kjer se je sestala z vodstvom tamkajšnje regionalne vlade, med njimi tudi z namestnikom prvega ministra Martinom McGuinnessom. "Kako ste, dobro?" jo je vprašal ob rokovanju. "Še sem živa, ha," pa mu je odgovorila Elizabeta II..

"Bili smo kar dejavni. Veliko se je dogajalo," je še dejala kraljica. Ni sicer povsem jasno, ali je bil to njen odziv na odločitev britanskih volivcev za odhod iz Evropske unije in dogodke, ki so sledili četrtkovemu referendumu.

Dodala je namreč, da je bila precej "zaposlena" s praznovanjem svojega 90. rojstnega dne. Njen rojstni dan sicer v Veliki Britaniji tradicionalno obeležujejo dvakrat.

A po četrtkovem referendumu se je Združeno kraljestvo, kot se zdi, začelo krhati. Severni Irci in Škoti so prepričljivo glasovali za nadaljnje članstvo v EU, medtem ko so odhod izglasovali predvsem Angleži in Valižani. Škoti so zato že napovedali, da bodo poskusili z novim referendumom o neodvisnosti, severnoirska stranka Sinn Fein, katere član je tudi McGuinness, pa se je zavzela za združitev Severne Irske z Irsko.

Ali sta McGuinness in kraljica govorila tudi o tem vprašanju, severnoirski gostitelj medijem ni hotel razkriti. Povedal je le, da sta govorila o številnih vprašanjih.

STA


Najbolj brano