Kosovski opozicijski poslanci v parlamentu spet s solzivcem

Kosovski opozicijski poslanci so danes ob začetku seje parlamenta v Prištini znova sprožili pločevinke s solzivcem in tako prekinili sejo. To je že drug tovrsten incident v tednu dni. S tem želijo protestirati proti sprejemu sporazumov s Srbijo, ki so bili dogovorjeni ob posredovanju Evropske unije.

Kosovski opozicijski poslanci so danes ob začetku seje 
parlamenta v Prištini znova sprožili pločevinke s solzivcem in 
tako prekinili sejo.  Foto: Vir: The Telegraph
Kosovski opozicijski poslanci so danes ob začetku seje parlamenta v Prištini znova sprožili pločevinke s solzivcem in tako prekinili sejo.  Foto: Vir: The Telegraph

PRIŠTINA > Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je opozicijskim poslancem kljub poostreni varnosti v parlament uspelo pritihotapiti pločevinke s solzivcem in jih odpreti tik pred začetkom seje. Predsednik parlamenta Kadri Veseli je bil nato prisiljen prekiniti današnje zasedanje in izprazniti stavbo parlamenta.

Pred parlamentom se je zbralo okoli sto protestnikov, ki so prav tako protestirali proti sporazumom s Srbijo. Zlasti nasprotujejo vzpostavljanju skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Po mnenju opozicije bo ta korak še poglobil etnične delitve in okrepil vpliv Srbije na Kosovu. Kosovski parlament naj bi sicer danes potrjeval tudi sporazum o meji s Črno goro.

To je bil že drugi tovrstni incident v tednu dni. Prejšnji četrtek je v parlamentu solzivec odvrgel poslanec Gibanja samoopredelitev Albin Kurti, vendar je bila tedaj količina manjša, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kdo naj bi bil odgovoren za današnji izpust solzivca v parlamentu, ni povsem jasno. Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da z Gibanjem samoopredelitev sodelujeta tudi Zavezništvo za prihodnost Kosova Ramuša Haradinaja in Pobuda za Kosovo Fatmirja Limaja. Haradinaj je danes napovedal, da bodo še naprej ovirali delo parlamenta in izvajali akcije proti vladi.

Predstavnik Gibanja samoopredelitev Ilir Deda je dodal, da je možen izhod iz teh razmer organizacija referenduma glede vzpostavljanja skupnosti srbskih občin, še poroča Tanjug.

Za zdaj ni povsem jasno, kdaj naj bi nadaljevali sejo parlamenta. Poslanci so stavbo parlamenta zapustili, nad območjem pa krožijo helikopterji Kforja, poroča Tanjug.

STA


Najbolj brano