Kosovski Kacanik glavni center za novačenje borcev IS v Evropi

Kosovo je glede na število prebivalcev dalo skrajni skupini Islamska država doslej največ borcev iz Evrope, prednjači pa mesto Kacanik na meji z Makedonijo. V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno približno 34.000 prebivalcev Kacanika. Med njimi je tudi Lavdrim Muhaxheri, ki je znan pod vzdevkom balkanski Džihadi John, je razkrila reportaža hrvaške HTV.

V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno približno 34.000 
prebivalcev Kacanika.
V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno približno 34.000 prebivalcev Kacanika. 

PRIŠTINA > Lokalni predstavniki so to novico zanikali in medije okrcali zaradi blatenja ugleda. Kot je povedal predstavnik Islamske skupnosti v Kacaniku Florim Nezira, je določeno število ljudi res odšlo v druge države, da bi se borili, vendar pa v mestu niso zabeležili niti enega incidenta, ki bi bil povezan z vero.

Načelnik policije v mestu Afrim Habibi je povedal, da v zadnjem letu dni in pol niso zabeležili niti enega odhoda v Sirijo in da so se zmanjšale dejavnosti, ki bi lahko bile povezane z novačenjem borcev za IS. V času reportaže HRT je v mestu potekal tudi shod proti nasilnemu ekstremizmu.

Glavni vzroki, zaradi katerih mladi največkrat odhajajo v Irak in Sirijo, so brezposelnost, revščina in brezperspektivnost. Po navedbah HRT mladim borcem za prihod v Sirijo in Irak obljubljajo 30.000 evrov letnega zaslužka.

Številni so nato razočarani, ko ugotovijo, da so nasedli praznim obljubljam in se odločijo za vrnitev v domovino. Lokalni psihologi, ki se ukvarjajo s tem, opozarjajo, da ne vedo, katera skupina je nevarnejša - tista, ki v evforiji odhaja, ali tista, ki se vrača prevarana.

STA


Najbolj brano