Kosovska vlada obsodila sobotne proteste opozicije

V sobotnih spopadih med policijo in opozicijskimi protestniki v Prištini, do katerih je prišlo po aretaciji vodje kosovske opozicijske stranke Samoopredelitev Albina Kurtija, je bilo ranjenih šest ljudi, štirje protestniki in dva policista. Po podatkih policije so prijeli 95 ljudi. Vlada je proteste označila za nasilen poskus prevzema oblasti.



Opozicija je predsednici države Atifete Jahjaga (na fotografiji) 
v ponedeljek predala peticijo z 200.000 podpisi proti dogovoru o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. Foto: STA
Opozicija je predsednici države Atifete Jahjaga (na fotografiji) v ponedeljek predala peticijo z 200.000 podpisi proti dogovoru o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. Foto: STA

PRIŠTINA > Albin Kurti je osumljen za oviranje uradne osebe pri izvajanju dolžnosti, nezakonito posedovanje orožja in povzročanja splošne nevarnosti. Tožilstvo je zanj zahtevalo 30 dnevni pripor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pred aretacijo v prostorih stranke je Kurti na protestih opozicije proti oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu v Prištini ponovil, da opozicija ne bo dovolila oblikovanja te skupnosti ter dodal, da je treba Kosovo združiti z Albanijo.

Proteste je Samoopredelitev organizirala skupaj z Zvezo za prihodnost Kosova in Pobudo za Kosovo. Poslanici teh opozicijskih strank že več mesecev onemogočajo delo parlamenta z izpadi in metanjem solzivca z zahtevo, da Priština odstopi od sporazuma iz Bruslja, ki sta ga Beograd in Priština sklenila ob posredovanju EU. Del sporazuma je tudi oblikovanje omenjene skupnosti srbskih občin.

Nasilje na ulicah Prištine so obsodili predstavniki kosovskih oblasti, misije ZN na Kosovu (Unmik), Ovseja in ameriško veleposlaništvo v Prištini. Kosovska vlada je obsodila “grozilne govore” na protestu in nasilje nad policijo. Kosovski premier Isa Mustafa in zunanji minister Hashim Thaci sta na izredni novinarski konferenci poudarila, da gre za politično motiviran protest, ki je Kosovu povzročil veliko škodo. Thaci je ocenil, da gre za poskus nasilnega prevzema oblasti ter izpostavil nujnost vzpostavitve dialoga v parlamentu in ne na ulici.

Opozicija je sicer predsednici države Atifete Jahjaga v ponedeljek predala peticijo z 200.000 podpisi proti dogovoru o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. Opozicija ocenjuje, da bi oblikovanje te skupnosti, o čemer sta se vladi v Prištini in Beogradu dogovorili avgusta ob posredovanju EU, poglobilo etnične delitve na Kosovu in okrepilo vpliv Srbije.

Kosovsko ustavno sodišče je pred tedni začasno, do sprejema dokončne odločitve, ustavilo izvajanje sporazuma o oblikovanju te skupnosti. Zahtevo po oceni ustavnosti sporazuma je vložila Jahjaga.

STA


Najbolj brano