Kosovo bo od Srbije zahtevalo odškodnino za genocid in vojno škodo

Kosovo bo od Srbije zahtevalo odškodnino za genocid in vojno škodo, je za beograjsko tiskovno agencijo Beta danes napovedal namestnik kosovskega zunanjega ministra Petrit Selimi.

Kosovo bo od Srbije zahtevalo odškodnino za genocid in vojno škodo. Foto: Wikipedia
Kosovo bo od Srbije zahtevalo odškodnino za genocid in vojno škodo. Foto: Wikipedia

PRIŠTINA > “Vprašanje vojnih odškodnin ter druge škode, kot so ukradene pokojnine, bomo odprli v bližnji prihodnosti. Mednarodni pravni strokovnjaki so potrdili, da ima Kosovo največ možnosti, da dokaže krivdo Srbije za zločine na ozemlju pod njenim popolnim in nasilnim nadzorom,” je pojasnil Petrit Selimi.

Po njegovih besedah ima Kosovo na voljo več jasnih pravnih poti, po katerih lahko od Srbije zahteva odškodnino za številne primere. Omenil je “utemeljene trditve o genocidu, ki so ga srbske državne strukture zagrešile na ozemlju Kosova”.

“Obsežna dokumentacija haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije brez dvoma dokazuje, da je srbska država edina, ki je odgovorna za milijarde evrov gmotne škode in za izgubljena človeška življenja,” je za Beto dejal namestnik kosovskega zunanjega ministra.

STA


Najbolj brano