Kopilot dejal nekdanjemu dekletu, da bo vsak vedel zanj

Kopilot nemške družbe Germanwings, ki naj bi v torek namerno povzročil strmoglavljenje letala s 150 ljudmi na jugu Francije, je nekdanjemu dekletu dejal, da bo “nekega dne vsak poznal njegovo ime,” piše nemški tabloid Bild. Na kraju strmoglavljenja danes nadaljujejo iskanje posmrtnih ostankov žrtev, pa tudi druge črne skrinjice.

Kopilot nemške družbe Germanwings Andreas Lubitz, ki naj 
bi v torek namerno povzročil strmoglavljenje letala s 150 
ljudmi na jugu Francije, je nekdanjemu dekletu dejal, da bo 
“nekega dne vsak poznal njegovo ime”. Foto: Ansa
Kopilot nemške družbe Germanwings Andreas Lubitz, ki naj bi v torek namerno povzročil strmoglavljenje letala s 150 ljudmi na jugu Francije, je nekdanjemu dekletu dejal, da bo “nekega dne vsak poznal njegovo ime”. Foto: Ansa

BERLIN > Ohišje druge črne skrinjice, ki beleži podatke o letu, so že našli, ne pa tudi njene vsebine. Preiskovalci upajo, da jim bodo podatki s te črne skrinjice pomagali dodatno razjasniti vzrok strmoglavljenja.

Podatki s prve črne skrinjice, snemalnika zvoka v pilotski kabini, so razkrili, da je 27-letni kopilot Andreas Lubitz iz pilotske kabine zaklenil pilota, potem ko je ta domnevno odšel na stranišče, in namerno treščil z letalom v gorato pobočje francoskih Alp.

Nekdanje dekle kopilota - Bild navaja, da gre za 26-letno stevardeso Mario W.-, je za časnik povedalo, da ji je Lubitz lani dejal, da bo nekega dne storil nekaj, kar bo spremenilo celoten sistem, in da bo vsak poznal njegovo ime.

Dodala je, da je Lubitz, če je resnično on povzročil strmoglavljenje letala, to storil zato, ker se je zavedal, da zaradi svoje bolezni ne bo nikoli mogel uresničiti svojih sanj ter postati kapitan letala na medcelinskih letih.

Stevardesa je po navedbah Bilda z Lubitzem lani pet mesecev letela na evropskih letih, v tem času pa naj bi imela razmerje. Po njenih besedah sta se razšla, “ker je postalo jasno, da ima on težave”. Med drugim naj bi se ponoči večkrat zbujal zaradi nočnih mor in vpil: “Padamo”.

Preiskovalci so med četrtkovo preiskavo Lubitzevega stanovanja v Düsseldorfu našli zdravniško potrdilo, da je bolan in da bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu. Za kakšno bolezen naj bi šlo, ni znano. Preiskovalci domnevajo, da je kopilot pred svojim delodajalcem in tudi pred sodelavci skrival bolezen, saj je bilo zdravniško potrdilo raztrgano.

Po poročanju nemških medijev naj bi v preteklosti imel tudi težave z depresijo. Glede na navedbe internih dokumentov in virov Lufthanse, matične družbe Germanwingsa, je Lubitz preživel leto in pol na psihiatričnem zdravljenju. Zasebnega terapevta naj bi še vedno obiskoval.

Pri nizkocenovniku, ki je hčerinska družba Lufthanse, je bil Lubitz kot kopilot zaposlen od septembra 2013 in je opravil 630 ur letenja.

STA


Najbolj brano