Kontrolorji zračnega prometa v Španiji začeli štiridnevno stavko

V Španiji se je danes začela štiridnevna stavka kontrolorjev zračnega prometa, ki bi lahko ob začetku turistične sezone prizadela do 5300 letov iz tretje najbolje turistično obiskane države na svetu. Zagotovljena je minimalna storitev, zaradi katere bo v času stavke delalo 70 odstotkov kontrolorjev.

V Španiji se je danes začela štiridnevna stavka kontrolorjev 
zračnega prometa, ki bi lahko ob začetku turistične sezone 
prizadela do 5300 letov.  Foto: Wikipedia
V Španiji se je danes začela štiridnevna stavka kontrolorjev zračnega prometa, ki bi lahko ob začetku turistične sezone prizadela do 5300 letov.  Foto: Wikipedia

MADRID > Sindikat španskih kontrolorjev zračnega prometa Usca spoštuje dogovor, po katerem bo določeno število kontrolorjev zračnega prometa s ciljem zagotoviti minimalno storitev delalo. Bo pa ukrepal, če bo ocenil, da izvajanje minimalnih storitev ogroža pravico do stavke.

Stavka, ki bo do četrtka potekala dvakrat dnevno, in sicer med 8. in 10. uro dopoldne ter med 16. in 18. uro popoldne, bi lahko prizadela 5355 poletov od skupaj 22.274 predvidenih v tem obdobju.

Posledic se bojijo turistični delavci, saj turizem predstavlja 11 odstotkov španskega bruto domačega proizvoda, panoga pa zaposluje 12 odstotkov aktivnega prebivalstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikat Usca s stavko protestira proti sankcijam, ki jih je po stavki decembra 2010 - ta je v času pred božično novoletnimi prazniki povsem paralizirala zračni promet v Španiji - zoper 61 kontrolorjev zračnega prometa v Barceloni uvedla državna družba za zagotavljanje storitev letalskega prometa Enaire. Usca družbo Enaire poziva k odpravi sankcij.

STA


Najbolj brano