Kontrolorji vozovnic v Zagrebu bi nosili orožje

Združenje sindikatov voznikov in prometnih delavcev zagrebškega mestnega javnega prevoza ZET je napovedalo, da bodo od zagrebškega javnega podjetja Holding zahtevali, da kontrolorjem vozovnic v tramvajih in avtobusih dovoli posedovanje orožja. Predlog je naletel na negativne odzive v javnosti.

 V Zagrebu je vsak dan približno milijon potnikov, med njimi pa 
je tudi vse več nasilnežev.  Foto: Wikipedia
V Zagrebu je vsak dan približno milijon potnikov, med njimi pa je tudi vse več nasilnežev.  Foto: Wikipedia

ZAGREB > V sindikatu so napovedali, da bodo do konca leta uradno predlagali dve možnosti za okrepitev varnosti kontrolorjev vozovnic v javnem mestnem prometu.

Zahtevali bodo spremstvo oboroženih varnostnikov ali policistov v civilnih oblačilih. Če bo Holding predlog zavrnil, bodo zahtevali, da kontrolorji opravijo izpite za varnostnike, da bi lahko dobili dovoljenje za posedovanje orožja.

Poudarjajo, da je v javnem mestnem prevozu v Zagrebu vsak dan približno milijon potnikov, med njimi pa je tudi vse več nasilnežev. O svojem predlogu so začeli pogovore tudi s policijo.

Pred kratkim fizično napadli kontrolorki

Na idejo o oboroženih kontrolorjih so prišli potem, ko sta bili pred kratkim v enem dnevu fizično napadeni dve kontrolorki; eno od njiju je huje poškodovala potnica. Poudarjajo, da je stanje vse slabše in da so napadi potnikov vse bolj brutalni, zaradi česar so bili nekateri napadeni kontrolorji dolgo bolniško odsotni.

Izpostavljajo, da so kontrole vozovnic ob spremstvu varnostnikov že uvedli v BiH in Srbiji. “Če ne bi bilo varnostnikov v bankah, bi ljudje nenehno ropali. Podobno je tudi z javnim mestnim prevozom,” je izjavil predsednik združenja sindikatov Ante Jelić.

Dodaja, da mnoge politične stranke podpirajo njihov predlog, in pričakuje, da bodo kontrolorji s prihodnjim letom dobili tudi večja pooblastila.

Potnikom brez veljavne vozovnice ni treba pokazati osebne izkaznice na zahtevo kontrolorjev, ki nimajo niti pravice, da bi zadržali potnika do prihoda policije. Varnostniki lahko med drugim preverjajo identiteto oseb in začasno omejijo njihovo prosto gibanje.

Med preverjanjem vozovnic pogosto pride do verbalnih in celo fizičnih obračunov

V Holdingu so dejali, da od sindikata niso dobili še nobene uradne zahteve za sestanek glede predloga o pridobitvi dovoljenj za posedovanje orožja. Spominjajo, da problem varnosti kontrolorjev obstaja že nekaj časa in da njihovi strokovnjaki iščejo najboljše mehanizme za preprečevanje nasilja v javnem mestnem prometu.

Državljani večinoma ostro nasprotujejo oboroženim varnostnikom. Menijo, da bi težave, ki se pojavljajo zaradi agresivnih potnikov brez veljavnih vozovnic, lahko rešili z boljšo ponudbo uporabnikom mestnega prevoza in cenejšimi vozovnicami.

Najcenejša vozovnica, ki omogoča 90-minutno uporabo javnega mestnega prevoza v prvi coni, stane deset kun (1,3 evra).

ZET je v zadnjih nekaj letih s povečanjem števila kontrolorjev, ki preverjajo veljavnost vozovnic, nekoliko zmanjšal tudi število potnikov, ki se “švercajo”. Potnikom brez vozovnic lahko zaračunajo med 500 in 800 kun (med 68 in 105 evrov) kazni. Med preverjanjem vozovnic pogosto pride do verbalnih in celo fizičnih obračunov.

STA


Najbolj brano