Konec tedna v Sredozemlju rešili skoraj 6000 beguncev

Italijanska obalna straža je skupaj s pomočniki minuli konec tedna v Sredozemlju rešila skoraj 6000 beguncev. Letos so jih našteli že skoraj 50.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letos je  Sredozemsko morje zahtevalo že najmanj 1800 
življenj migrantov, ki so se podali na nevarno pot v Evropo, 
kjer so upali na boljše življenje. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Letos je Sredozemsko morje zahtevalo že najmanj 1800 življenj migrantov, ki so se podali na nevarno pot v Evropo, kjer so upali na boljše življenje. Foto: Posadka Splošne Plovbe

RIM > Ta konec tedna je bil znova precej naporen za italijansko obalno stražo. Večino beguncev so med obalo Libije in Sicilije prestregli na razpadajočih ribiških ladjah in gumijastih čolnih, kjer se jih je gnetlo po več sto.

Samo britanska ladja HMS Bulwark je v nedeljo rešila preko 1000 prebežnikov. Med njimi je bilo tudi najmanj deset nosečnic, so sporočili.

Begunce so oziroma jih še bodo prepeljali v pristanišča na Siciliji in drugod po južni Italiji, navaja AFP.

Po navedbah italijanske obalne straže so v soboto skupno rešili 3480 prebežnikov, v nedeljo pa 2371. Poročil o smrtnih žrtvah zaenkrat niso zabeležili. Letos je Sredozemsko morje zahtevalo že najmanj 1800 življenj migrantov, ki so se podali na nevarno pot v Evropo, kjer so upali na boljše življenje.

Nov porast toka beguncev pa je znova odprl politično razpravo v Italiji. Tri severne regije so se uprle, da ne bodo več sprejemale novih beguncev.

Kot poroča AFP, je predsednik deželne vlade v Lombardiji Roberto Maroni napovedal, da bo vse župane v deželi pozval, naj ne spoštujejo več odloka levosredinske vlade Mattea Renzija in naj ne sprejemajo več “ilegalnih migrantov”.

Kdor tega poziva ne bo upošteval, mu bo dežela odtegnila denar za financiranje, je napovedal Maroni, nekdanji minister desnosredinske vlade pod vodstvom Silvia Berlusconija.

Maronija sta podprla in se mu pridružila tudi novoizvoljena predsednika deželnih vlad v Liguriji Giovanni Toti in v Venetu Luca Zaia. Ta je opozoril, da so priseljenci v regiji “kot bomba, ki tiktaka”. “Napetosti v družbi so naravnost nore,” je opozoril.

Italijanske zmogljivosti sprejemanja beguncev pokajo po šivih. Letos jih je Italija sprejela že skoraj 50.000, kar je okoli deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na koncu leta so po poletni “poplavi” našteli kar 170.000 beguncev.

Vlada v Rimu spodbuja regije, da odprejo nove zmogljivosti za sprejem beguncev, toda z grožnjami Lombardije, Ligurije in Veneta se problemi kritično poglabljajo, navaja AFP.

STA


Najbolj brano