Komisar za človekove pravice: Novela zakona o tujcih nima ustreznih varovalk

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je tudi po nekaterih spremembah, ki jih je DZ vnesel v novelo zakona o tujcih, prepričan, da krši obveznosti do spoštovanja mednarodnega prava o človekovih pravicah. Ukrepi za zaostritev pogojev za vstop tujcev ob zaostrenih razmerah nimajo ustreznih varovalk, meni. Marca bo prišel v Slovenijo.

 Novela zakona o tujcih predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v 
državo.
Novela zakona o tujcih predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo.  

STRASBOURG > Sprejeti ukrepi, ki bi zaostrili pogoje za vstop tujcev v državo ob zaostrenih migracijskih razmerah, ne vključujejo ustreznih varovalk pred izgonom iz države, prav tako pa tudi ne pred izgonom iz sosednje države, je zapisal komisar za človekove pravice. Prav tako po njegovem opozorilu ne vzpostavljajo ustrezne zaščite pravice do prošnje in podelitev azila, so sporočili iz komisarjevega urada.

“Individualna obravnava je nujna, vendar pa sama po sebi ni dovolj, če še vedno ne bodo ustrezno preverjali posameznikovih osebnih okoliščin in prošnje za azil, migrant pa bo ostal brez pomoči,” je navedel.

Sprejetje novele je po njegovi oceni negativna poteza, ki bo lahko pomenila korak nazaj pri spoštovanju človekovih pravic migrantov v celotni regiji. Slovenske oblasti je pozval, da znova preverijo sprejete ukrepe in zagotovijo pravičen postopek v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi.

Napovedal je, da se bodo o tem podrobneje pogovorili ob njegovem obisku v Sloveniji v marcu.

Komisar Nils Muižnieks je že v pismu predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu 16. januarja pozval poslance, naj zavrnejo predlagano novelo zakona o tujcih. Ta je po njegovih besedah v nasprotju z več evropskimi in mednarodnimi standardi.

Državni zbor je v četrtek s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Za tak ukrep mora glasovati absolutna večina v DZ, ukrepe pa lahko sprejmejo najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

STA


Najbolj brano