Komika Dieudonneja aretirali, ker da “opravičuje terorizem”

Francoske oblasti so danes aretirale komika Dieudonneja, ker da “opravičuje terorizem”. Kontroverzni komik je po shodu proti terorizmu v nedeljo na družbenem omrežju facebook zapisal, “da se počuti kot Charlie Coulibaly”, kar nekateri razlagajo kot izražanje simpatij z enim od terorističnih napadalcev.

Francoske oblasti so danes aretirale komika Dieudonneja, ker da “opravičuje terorizem”. Foto: Vir: Wikipedia
Francoske oblasti so danes aretirale komika Dieudonneja, ker da “opravičuje terorizem”. Foto: Vir: Wikipedia

PARIZ > Na ta način je združil slogan “Jaz sem Charlie”, ki simbolizira solidarnost z žrtvami napada na satirični tednik Charlie Hebdo prejšnji teden, ter priimek napadalca na judovsko trgovino dva dneva zatem, Amedyja Coulibalyja.

Tožilstvo je v ponedeljek odprlo preiskavo proti Dieudonneju, danes pa so ga aretirali.

Dieudonne se je tudi sam v nedeljo udeležil množičnega shoda solidarnosti v francoski prestolnici, ki ga je hvalil kot “magičen trenutek, primerljiv z velikim pokom. Nocoj se, kar se mene tiče, počutim kot Charlie Coulibaly,” je dodal.

Nanj so se po objavi usule številne kritike, francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je zapis označil kot prezira vreden. Zapis je nato umaknil.

Dieudonne se je znašel na mednarodnih naslovnicah leta 2013, ko je angleška nogometna zveza nogometašu Nicolasu Anelki prepovedala igranje na petih tekmah, ker je po zadetku uporabil gesto “quenelle”. To je ustvaril prav Dieudonne in naj bi bila antisemitska.

Poleg tega so francoske oblasti v preteklosti prepovedale komikove nastope, ker naj bi bili protisemitski.

STA


Najbolj brano