Kolumbijska vlada in Farc dosegla dogovor o prekinitvi spopadov

Po dolgoletni državljanski vojni sta kolumbijska vlada in uporniški Farc danes v Havani dosegla dogovor o dokončni prekinitvi spopadov, ki je pogoj za mirovni sporazum. Tega bosta v četrtek podpisala kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in poveljnik Farca Rodrigo Londono, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Juan Manuel Santos Foto: Wikipedia
Juan Manuel Santos Foto: Wikipedia

BOGOTA, HAVANA> Po več kot 50 letih nasilja so se kolumbijska vlada in uporniške Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) dogovorile o dokončni prekinitvi ognja. Strani sta se strinjali, da uporniki odložijo orožje in zagotovijo varnost, so danes sporočili pogajalci.

Prekinitev ognja je predpogoj za mirovni sporazum, za podpis katerega si strani prizadevata od konca leta 2012. V državljanski vojni med levimi gverilskimi skupinami, desnimi paravojaškimi milicami in vojsko je v tej južnoameriški državi od začetka vojne leta 1964 umrlo okoli 220.000 ljudi. Milijoni ljudi so bili razseljeni.

“V imenu številnih žrtev. Nič več smrti in nasilja za domovino. Danes je zadnji dan vojne,” so zapisali podporniki Farca prek t witterja.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in poveljnik Farca Rodrigo Londono bosta v četrtek podpisala dogovor o prekinitvi spopadov. Na slovesnosti v Havani pričakujejo generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona ter predstavnike Kube in Norveške, kjer so pogajanja tudi potekala.

Farc je pred skoraj letom dni razglasil enostransko prekinitev ognja. Kolumbijske oborožene sile so zato prenehale z letalskimi napadi na položaje upornikov, intenziteta konflikta pa je tako znatno popustila.

STA


Najbolj brano