Koalicija proti džihadistom bo nadaljevala boj

Koalicija držav proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku je danes v Bruslju potrdila odločenost za boj proti tej teroristični organizaciji, hkrati pa ocenila, da globalna kampanja proti IS začenja kazati rezultate.

Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem
Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem

BRUSELJ > V tem boju aktivno sodeluje tudi Slovenija, vendar ne vojaško, je povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Na srečanju koalicije, ki jo vodijo ZDA, so sodelovali predstavniki 60 držav iz Evrope, Severne Amerike, Azije in arabskega sveta, tudi Slovenija. V zaključni izjavi so poudarili odločenost za nadaljevanje skupnega globalnega boja proti IS, so pa opozorili, da bo ta verjetno še dolgotrajen.

“Koalicija je zavezana boju proti terorizmu. Gre za globalno grožnjo, ki jo izvaja IS, zato je nujna globalna koalicija,” je dejal Erjavec za slovenske medije. “Vsi ocenjujemo, da je to resna grožnja, ne le kot vojaška grožnja, ampak tudi kot grožnja človekovim pravicam, demokraciji, vladavini prava. Ocenjujemo, da je IS ena najbolj okrutnih terorističnih organizacij, s kakršno se še nismo soočili,” je poudaril.

Boj proti IS v prvi vrsti poteka v obliki letalskih napadov na njihove položaje v Siriji in Iraku, ki jih ob ZDA izvaja še najmanj 13 držav. Kot je po koncu srečanja dejal ameriški državni sekretar John Kerry, je dosedanjih okoli tisoč letalskih napadov že zadalo velik udarec vodstvu IS ter njenim logističnim in operativnim zmogljivostim.

Pri “nebojnih” aktivnostih sodeluje tudi Slovenija

“Izgubljajo nadzor nad ozemljem, ki so ga zavzeli, njihovo financiranje je oteženo, njihova sporočila sovraštva so bila zavržena,” je dejal Kerry na novinarski konferenci v Bruslju. Napadi se bodo še stopnjevali, je napovedal.

“A to je precej več kot le vojaška koalicija,” je opozoril Kerry. “Ne bomo uspešni, če se bomo zanašali le na vojsko,” je menil.

Boj proti IS namreč poteka tudi v obliki pošiljanja pomoči v orožju, zlasti iraškim Kurdom, pri čemer so sodelovale številne države, med njimi Italija in Nemčija. Druge pa sodelujejo v humanitarnih prizadevanjih, v boju proti novačenju borcev in financiranju njihovih dejavnosti, pa tudi v boju proti njihovi ideologiji.

Pri “nebojnih” aktivnostih sodeluje tudi Slovenija, ne sodeluje pa v vojaškem boju in pri urjenju borcev proti džihadistom, je danes potrdil zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da Slovenija na izziv IS odgovarja s sprejemanjem nekaterih ukrepov.

“Določene smo že sprejeli, kot je na primer onemogočanje financiranja terorističnih organizacij in novačenja tujih borcev. Slovenija je tu na udaru zlasti kot tranzitna država za borce, ki se borijo na strani IS. Bojujemo se tudi proti kvazi radikalni islamski ideologiji, ne bomo pa sodelovali pri vojaških operacijah ali urjenju borcev proti IS,” je zatrdil minister.

Slovenija je poleg tudi operativno

Zavrnil pa je ocene, da bi bila Slovenija v tej koaliciji le načelno. “Je poleg tudi operativno, saj preprečuje financiranje IS. Treba je vedeti, da je IS zelo dobro organizirana, tudi vojaško, saj ima tudi močne vojaške zmogljivosti. Dobro je organizirana tudi, kar se tiče financiranja. Ima veliko lastnih virov in tudi veliko drugih virov, ki prihajajo iz mednarodnega okolja,” je opozoril minister.

Slovenija tu po njegovih besedah lahko odigra pomembno vlogo, zlasti kot tranzitna država, pri čemer obstaja velika verjetnost, da bi prek njenega ozemlja prihajali borci na bojišče oz. odhajali z bojišč na območju Sirije in Iraka.

Pojasnil je, da v Sloveniji “zaenkrat še preučujemo zakonodajo”. “Mnenje je, da imamo na podlagi že sedaj sprejete zakonodaje na voljo vse potrebne mehanizme, da bi lahko preprečili novačenje borcev in tudi njihov tranzit prek našega ozemlja. Vendar dokončna odločitev, ali bo treba kaj spreminjati v naši kazenski zakonodaji, še ni sprejeta,” je povedal.

SDS vložila dopolnitve kazenskega zakonika

Opozicijska SDS je sicer ravno danes v zakonsko proceduro vložila dopolnitve kazenskega zakonika, s katerimi bi sodelovanje v spopadih na ozemljih drugih držav na strani terorističnih skrajnežev postalo kaznivo dejanje, prav tako novačenje in usposabljanje oseb za takšne spopade. S tem želijo po besedah strankinega poslanca Žana Mahniča poskrbeti za večjo varnost v Sloveniji.

Udeleženci bruseljskega srečanja koalicije držav pod vodstvom ZDA so sicer izrazili tudi zaskrbljenost zaradi sistematičnega in splošnega kršenja človekovih pravic s strani IS, med njimi kršenja pravic verskih in etničnih manjšin in pravic drugih ranljivih delov prebivalstva. Gre za kampanjo terorja, so ocenili.

Predstavniki koalicije držav proti IS so se dogovorili tudi za redno spremljanje napredka v boju. V ta namen se bodo redno sestajali na ministrski ravni, in sicer na najmanj 180 dni.

STA


Najbolj brano