Kmetijstvo že sedaj porabi 70 odstotkov vode

Brez sprememb in reform bo svet zajela kriza glede vode, ki bi lahko imela uničujoče posledice za vroče in suhe države, so danes posvarili Združeni narodi. Poraba vode je trenutno tako velika, da bi lahko svet do leta 2030 doživel 40-odstotni vodni primanjkljaj.

 Poraba vode je trenutno tako velika, da bi lahko svet do leta 2030 doživel 40-odstotni vodni primanjkljaj. Foto: Leo Caharija
Poraba vode je trenutno tako velika, da bi lahko svet do leta 2030 doživel 40-odstotni vodni primanjkljaj. Foto: Leo Caharija

PARIZ > “Na svetu sicer je dovolj vode za zadovoljevanje globalnih potreb, a ne brez drastičnih sprememb njene rabe,” so Združeni narodi zapisali v letnem poročilu o vodi.

“Izmerljivost, nadzor in implementacija” so nujno potrebni, da bi raba vode postala vzdržljiva, je povedal vodja agencije ZN za vodo Michel Jarraud.

Grožnjo krize najbolj spodbuja skokovito naraščanje števila prebivalcev. Trenutno število svetovnega prebivalstva v višini 7,3 milijarde na leto naraste za približno 80 milijonov na leto. Do leta 2050 naj bi na svetu po ocenah živelo 9,1 milijarde ljudi.

Urbanizacija in podnebne spremembe

Da bi nahranilo vsa ta dodatna usta, bo moralo kmetijstvo, ki je že sedaj odgovorno za približno 70 odstotkov vse vodne porabe, svojo proizvodnjo okrepiti za približno 60 odstotkov.

H krizi pa bosta prispevala še urbanizacija in podnebne spremembe, ki bodo spremenile, kdaj, kje in koliko dežja bo padlo. ZN v poročilu opozarjajo na dolg seznam zlorab oziroma vzrokov onesnaževanja vodnih virov - pesticidi, industrijsko onesnaževanje in neustrezno urejena kanalizacija - prav tako pa na pretirano rabo, predvsem z namakanjem.

Več kot polovica svetovnega prebivalstva pitno vodo pridobiva s podtalnico, ki predstavlja tudi 43 odstotkov vse vode, ki jo uporabljajo za namakanje. Okoli petina podtalnih virov vode pa trpi zaradi pretirane izrabe.

Osveščenost in skupno dobro

Poročilo ZN zato poziva h korenitemu odzivu držav in mednarodne skupnosti. To bi pomenilo pobude, ukrepe in pravila za omejevanje in kaznovanje onesnaževanja, spodbujanje inovacij in negovanje okolij, ki so vir biotske raznovrstnosti in vode za ljudi.

Poleg tega bo treba po oceni ZN sprejeti težke odločitve o postavljanju cene, saj da so trenutne vodne tarife na splošno prenizke, da bi dejansko omejile pretirano rabo vode s strani bogatejših gospodinjstev in industrije. A ob tem so ZN dodali, da je velikokrat koristnejša krepitev osveščenosti in pozivanje k skupnemu dobremu.STA


Najbolj brano