Kljub prenizki udeležbi Orban obljublja uveljavitev referendumske odločitve o kvotah

Referenduma o begunskih kvotah EU se je v nedeljo na Madžarskem udeležilo 39,9 odstotka volilcev, kar je manj od potrebnih več kot 50 odstotkov za veljavnost, kažejo podatki po preštetih 99,8 odstotka glasov. Premier Viktor Orban je kljub temu obljubil uveljavitev volje ljudstva, potem ko je 98,3 odstotka udeležencev kvote zavrnilo.

Viktor Orban Foto: STA
Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Osrednja volilna komisija je v nedeljo zvečer tudi sporočila, da se je referenduma udeležilo samo 3,3 milijona volilcev od nekaj več kot osem milijonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Viktor Orban je kljub neveljavnemu referendumu v prvem odzivu v nedeljo pozdravil rezultate kot izjemne, saj da je število tistih, ki so glasovali proti kvotam, preseglo število glasov za vstop Madžarske v EU leta 2004.

Obenem je poudaril, da EU ne more prisiliti Madžarske, da sprejme begunce, in napovedal vložitev predloga ustavnega dopolnila v parlament, ki naj bi vgradil “voljo ljudi v ustavo”.

Podobno so poudarili tudi v vladajoči stranki Fidesz, da gre za zmago in da je politično treba slediti volji volivcev, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je medtem dejal, da imata madžarska vlada in parlament dolžnost ukrepati na osnovi jasno izražene volje volivcev na referendumu glede kvot.

Opozicija je referendum bojkotirala, nekatere stranke pa so volivce pozvale, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Vodja skrajne desničarske stranke Jobbik Gabor Vona je rezultat referenduma označil za osebni neuspeh Orbana. Premier si je po njegovih besedah s tem referendumom zabil avtogol.

Vodja opozicijske Socialistične stranke Gyula Molnar pa je poudaril, da bi bila kakršna koli poteza vlade na podlagi neveljavnega referenduma neustavna.

Na referendumu so volivci odgovarjali na vprašanje “Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?”

Z referendumom je želel Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki so poudarjali, da je šlo predvsem za poskus Orbana, da bi si utrdil oblast.

Referendum je Orbanova vlada razpisala zaradi sheme Evropske unije za premestitev beguncev med članicami unije, ki predvideva premestitev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice, da bi tako pomagali članicama, ki se soočata z velikimi migracijskim pritiski. Madžarska bi po tem načrtu sprejela približno 2300 prosilcev za azil, a doslej ni sprejela niti enega.

STA


Najbolj brano