Kitajski premier: Kitajski razvoj mora biti bolj okolju prijazen

Francoski predsednik Francois Hollande je ob obisku Kitajske danes poudaril, da je uspeh podnebne konference ZN, ki jo bo čez mesec dni gostil Pariz, “mogoč, ne pa gotov”. “Še vedno je nekaj odprtih vprašanj,” je poudaril v pogovoru za radio Europe1.



Na Kitajskem je  trenutno  najpočasnejša gospodarska rast v 
več letih, kitajski premier pa je za prihodnost izpostavil 
potrebo po okolju bolj prijaznem razvoju.  Foto: Wikipedia
Na Kitajskem je trenutno najpočasnejša gospodarska rast v več letih, kitajski premier pa je za prihodnost izpostavil potrebo po okolju bolj prijaznem razvoju.  Foto: Wikipedia

PEKING > “Da, neuspeh je še vedno možen, a danes sem optimističen,” je dejal Francois Hollande. Opogumlja ga dejstvo, da v procesu aktivno sodelujejo tako velike onesnaževalke, kot sta Kitajska in ZDA, kot tudi države v razvoju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med ključnimi še odprtimi točkami je Hollande izpostavil podnebno financiranje v višini 100 milijard dolarjev letno, ki so ga razvite države obljubile revnejšim do leta 2020. Doslej so zagotovili okoli 65 milijard dolarjev, še 20 milijard dolarjev pa je obljubljenih, a “nismo še pri 100 milijardah”, je priznal francoski predsednik.

V ponedeljek sta se Hollande in njegov kitajski kolega Xi Jinping strinjala, da mora sporazum predvideti preglede napredka držav podpisnic pri doseganju zastavljenih ciljev na vsakih pet let. Strinjala sta se tudi, da mora biti pariški podnebni dogovor pravno zavezujoč.

Podnebno konferenco v Parizu bodo 30. novembra odprli svetovni voditelji, med njimi Xi, ameriški predsednik Barack Obama in indijski premier Narendra Modi. Cilj konference bo združiti vse države, tako razvite kot tiste v razvoju, v skupnem boju za ohranitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje.

Hollande se je danes srečal tudi s kitajskim premierjem Li Keqiangom. Slednji je priznal, da je Kitajska v svoji želji po rasti porabila preveč energije in virov ter da je sprememba načina njenega razvoja “dolžnost in prispevek človeštvu”.

Na Kitajskem je trenutno najpočasnejša gospodarska rast v več letih, Li pa je za prihodnost izpostavil potrebo po okolju bolj prijaznem razvoju. Njen stari model je namreč nevzdržen, je opozoril in dodal, da se mora država v prihodnje bolj zanašati na svoje človeške vire.

STA


Najbolj brano