Kitajske oblasti bodo umetnike pošiljale na podeželje

Na Kitajskem bodo umetnike ter filmske in televizijske ustvarjalce odslej pošiljali za nekaj časa živet na podeželje, da si med tamkajšnjimi ljudmi “oblikujejo pravilen pogled na umetnost”.

Na Kitajskem bodo umetnike ter filmske in televizijske ustvarjalce odslej pošiljali za nekaj časa živet na podeželje, da si med tamkajšnjimi ljudmi “oblikujejo pravilen pogled na umetnost”. Foto: Wikipedia
Na Kitajskem bodo umetnike ter filmske in televizijske ustvarjalce odslej pošiljali za nekaj časa živet na podeželje, da si med tamkajšnjimi ljudmi “oblikujejo pravilen pogled na umetnost”. Foto: Wikipedia

PEKING > Gre za zadnjega v vrsti ukrepov oblasti v Pekingu, ki precej spominjajo na obdobje Mao Zedonga in “kulturno revolucijo” v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Tudi takrat so namreč na Kitajskem intelektualce, umetnike in druge pošiljali na podeželje, da so tam skupaj z domačini trdo delali. Na spletu so tako že zakrožili ogorčeni odzivi, češ da gre za način utišanja potencialnih kritikov, in ocene o začetku “nove kulturne revolucije”.

Novi ukrep je bil napovedan nekaj tednov po tem, ko je kitajski predsednik Xi Jinping skupini umetnikov zažugal, da ne smejo postati “sužnji trga” in ne smejo loviti slave z “vulgarnimi” deli, ampak morajo predvsem promovirati socializem. Državni mediji so te izjave pozdravili kot podobne Maovim.

Državna uprava za tisk, objave, radio, film in televizijo je sedaj sporočila, da bo za filmske in televizijske ekipe organizirala redne obiske na podeželju, pri prvobitnih skupnostih in v rudnikih, kjer bodo lahko izvajali terenske študije in “izkusili življenje”.

Scenariste, režiserje, televizijske in radijske voditelje bodo poleg tega pošiljali, da bodo najmanj 30 dni živeli in delali “v etnični manjšini in na območjih ob meji ter na območjih, ki najbolj prispevajo k zmagi države nad revolucionarno vojno”.

STA


Najbolj brano