Kitajska z najnižjo rastjo v zadnjih 25 letih

Kitajska je lani dosegla 6,9-odstotno gospodarsko rast. Ta je bila najnižja po letu 1990, ki je sledilo mednarodni izolaciji po pokolih na Trgu nebeškega miru leta 1989. V zadnjem lanskem četrtletju se je rast upočasnila na 6,8 odstotka, a sta obe številki v skladu z napovedmi oblasti in tujih ekonomistov.

Kitajske oblasti so z različnimi ukrepi skušali preoblikovati 
ekonomski model od usmerjenosti v naložbe in izvoz k večji 
naravnanosti v domače povpraševanje.  Foto: Wikipedia
Kitajske oblasti so z različnimi ukrepi skušali preoblikovati ekonomski model od usmerjenosti v naložbe in izvoz k večji naravnanosti v domače povpraševanje.  Foto: Wikipedia

PEKING > Mednarodni trgi so bili v zadnjem času zaskrbljeni nad podatki, ki so nakazovali, da se drugo največje gospodarstvo na svetu precej ohlaja. A tamkajšnja oblast je napovedovala približno tolikšno, sicer nekoliko višjo, “okoli sedemodstotno rast”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekonomist pri Citic Bank International Liao Qun meni, da je država v procesu stabilizacije, ki se še ni končal. Njeni vodilni pa so z različnimi ukrepi skušali preoblikovati ekonomski model od usmerjenosti v investicije in izvoz k večji naravnanosti v domače povpraševanje. Storitveni sektor je lani predstavljal 50,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) Kitajske, kar je prvič, da je presegel polovico obsega celotnega gospodarstva.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se v začetku današnjega trgovanja zvišujejo, za kar so zaslužni predvsem podatki s Kitajske. Drugo največje gospodarstvo na svetu je lani sicer doseglo najnižjo gospodarsko rast v zadnjih 25 letih, a je to vzbudilo pričakovanja dodatnih ukrepov vlade in tečaji so se obrnili navzgor.

A pričakovanja, da bo vlada nadalje ukrepala, so visoka. Lanska rast sicer ni razočarala, a je bila precej nižja od predlanske v višini 7,3 odstotka. Letošnje razmere pa bodo po napovedih precej podobne lanskim in država bo še vedno pod pritiskom zaostrenih in nestanovitnih mednarodnih razmer.

Kitajski predsednik Xi Jinping je jeseni ocenjeval, da bo 6,5-odstotna letna gospodarska rast v obdobju 2016-2020 zadostovala za to, da država doseže cilje glede podvojitve BDP na prebivalca do leta 2020 glede na leto 2010. Sedaj pa se pričakuje, da bodo te napovedi vendarle nekoliko znižali.

Stabilne številke o gospodarski rasti bodo vplivale tudi na kredibilnost države. Lansko poletje so namreč oblasti nepričakovano devalvirale juan, na kar se je s krepkim padcem odzval kitajski kapitalski trg, investitorji pa so se prestrašili, da je realna slika stanja gospodarstva slabša od naslikane.

Obseg kitajske industrijske proizvodnje je decembra v medletni primerjavi zrasel za 5,9 odstotka, novembra je dosegel 6,2 odstotka. Prodaja v trgovini na drobno, ki je glavni kazalec potrošnje prebivalstva, se je decembra povečala za 11,1 odstotka, naložbe v osnovna sredstva pa so se povečale za 10 odstotkov.

STA


Najbolj brano