Kitajska odpravlja politiko enega otroka

Kitajska je danes obelodanila konec politike enega otroka. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua bodo lahko imeli poslej vsi pari dva otroka. To izhaja iz uradnega sporočila vladajoče komunistične partije po štiridnevnem plenumu, na katerem je odločala o novem petletnem načrtu za usmeritev drugega največjega gospodarstva na svetu.

Fotografija je simbolična. Foto: Nir Elias
Fotografija je simbolična. Foto: Nir Elias

PEKING > Kitajska opušča desetletja dolgo politiko enega otroka, je zapisala Xinhua. Ta politika je večini parov onemogočila več kot enega otroka. Oblasti so leta trdile, da je ključno prispevala h gospodarskemu razcvetu Kitajske.

A po letih strogega in včasih krutega uveljavljanja te politike, nad katero je bdela posebna vladna komisija, se kitajsko prebivalstvo - največje na svetu - sedaj hitro stara. Poleg tega ga pesti velika neenakost spolov, delovna sila pa se krči.

To je sprožilo zaskrbljenost Pekinga, zaradi česar je že leta 2013 uvedel omejene reforme, v skladu s katerimi je nekaterim parom v urbanih območjih dopustil še drugega otroka. Za to se je sicer odločilo relativno malo parov.

Kitajska je politiko enega otroka uvedla leta 1979 kot odgovor na takratne družbene, socialne in okoljske probleme. K uvedbi politike dveh otrok je že lani zaradi upadanja stopnje rodnosti pozvala Kitajska akademija družbenih znanosti, ki je eden izmed najvplivnejših think thankov na Kitajskem.

Premier Li Keqiang je posledično marca napovedal, da bo vlada izvedla reformo upravljanja nadzora nad rojstvi, komisija za narodno zdravje in družinsko načrtovanje pa je poleti obelodanila, da pripravlja novo politiko.

Komunistična partija je sicer na plenumu, ki ga je začela v ponedeljek, razpravljala predvsem o tem, kako opotekajoče se gospodarstvo spet spraviti na pot jasne rasti, pri čemer se je morala soočiti s strukturnimi neučinkovitostmi in socialnimi politikami iz obdobja, preden je uvedla tržne reforme.

Na plenumu je 205 članov centralnega komiteja in 170 namestnikov preučevalo podrobnosti petletnega načrta, ki so ga v veliki meri pripravili že na predhodnih nacionalnih posvetih. Kitajski kongres bo dokument uradno potrdil prihodnje leto.

STA


Najbolj brano