Kitajska bo omejila dobavo nafte Severni Koreji

Kitajska je danes sporočila, da bo v skladu s sankcijami Varnostnega sveta Združenih narodov proti režimu v Pjongjangu močno omejila dobavo nafte Severni Koreji in prepovedala uvoz severnokorejskega tekstila.

Severnkorejski vodja Kim Jong Un Foto: Kcna
Severnkorejski vodja Kim Jong Un Foto: Kcna

PEKING > Kitajsko ministrstvo za trgovino je na svoji spletni strani pojasnilo, da bo Kitajska s 1. oktobrom omejila izvoz rafiniranih naftnih proizvodov v Severno Korejo, prepoved izvoza kondenziranega in tekočega naravnega plina pa je že začela veljati.

Prav tako že velja prepoved uvoza tekstilnih izdelkov iz Severne Koreje. Ministrstvo je ob tem dodalo, da bo Kitajska spoštovala pogodbe o tekstilnih izdelkih, podpisane pred 11. septembrom, če bodo uvozne formalnosti izpolnjene pred 10. decembrom.

Iranske oblasti so danes sporočile, da so uspešno preizkusile novo raketo srednjega dosega. Teheran se je za raketni preizkus odločil kljub svarilom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo razdrl mednarodni jedrski sporazum z Iranom iz leta 2015. Iranska državna televizija je danes predvajala posnetek izstrelitve rakete Horamšar, ki jo je Iran prvič pokazal javnosti na petkovi vojaški paradi v Teheranu. Televizija je objavila tudi posnetek poleta rakete, posnetega na konici rakete. Mediji ne navajajo natančnega datuma in ure izstrelitve. Iranski predstavniki so sicer v petek napovedali, da bodo raketo preizkusili kmalu.

Kitajska, tradicionalna zaveznica režima v Pjongjangu, je svoj odnos s Severno Korejo zaostrila zaradi severnokorejskih raketnih preizkusov in izstrelitev. Ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se ta teden po telefonu dogovorila za "največjo možno okrepitev pritiska na Severno Korejo" z učinkovitim izvajanjem resolucij VS ZN. V Pjongjangu so v odzivu opozorili, da bodo strožje mednarodne sankcije le spodbudile Severno Korejo k pospešitvi jedrskega programa.

VS ZN je nove sankcije proti Pjongjangu zaradi severnokorejskega raketnega in jedrskega programa uvedel prejšnji teden. Z njimi je med drugim omejil izvoz nafte v Severno Korejo. S tem so se odzvali na šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla 3. septembra. A Pjongjang je še po najnovejših sankcijah izstrelil balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje.

STA


Najbolj brano