Kitajska in ZDA skupaj v boj proti računalniškemu kriminalu

Kitajski predsednik Xi Jinping je v četrtek v Seattlu začel svoj obisk v ZDA z obljubo, da bosta državi sodelovali v boju proti računalniškemu kriminalu. Napovedal je tudi, da bo Kitajska nadaljevala politiko agresivnega razvoja, katere namen je, da milijone ljudi izvije iz revščine.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

WASHINGTON > Xi Jinping bo v četrtek prispel v Washington, kjer bo imel zasebno večerjo s predsednikom Barackom Obamo, v petek pa uradno srečanje v Ovalni pisarni Bele hiše in skupno novinarsko konferenco.

Oba predsednika se bosta nato podala v New York, kjer bo že potekal Vrh o trajnostnem razvoju, v ponedeljek, 28. septembra pa se bo začela splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 70. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

ZDA in Kitajska sta največji svetovni ekonomiji, različnih uradnih ideologij, ki tekmujeta na gospodarskem, vojaškem in političnem področju. ZDA obtožujejo Kitajsko, da izigrava kapitalistična pravila okrog cenitve svoje valute, v zadnjem času pa še posebej zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine in vdiranja v vladne in podjetniške računalniške sisteme.

Zamera je tako huda, da Obama v New Yorku ne bo stanoval v hotelu Waldorf Astoria, ki gosti rezidenco ameriške veleposlanice, pred kratkim pa so ga kupili Kitajci. Diplomatski viri pravijo, da so nedavno končali prenovo z novo napeljavo.

Xi je v Seattlu dejal, da bo Kitajska sodelovala z ZDA v boju proti računalniškemu kriminalu in pri mednarodnih trgovinskih sporazumih, obenem pa potarnal, da je tudi Kitajska žrtev računalniških vdorov.

Namestnik svetovalke za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes je novinarjem povedal, da bodo kraje intelektualne lastnine osrednji del pogovorov med Obamo in Xijem, pri čemer bo Obama skušal sogovornika prepričati, da je promocija poštene trgovine v interesu Kitajske in njenega razvoja.

Na dnevnem redu bodo tudi vprašanja človekovih pravic, sodelovanje proti podnebnim spremembam in trgovinskem sodelovanju. Prav tako so ob obisku kitajskega predsednika napovedani protesti proti kitajski politiki v Tibetu in kršitvam človekovih pravic na Kitajskem.

Kljub vsem razlikam je gospodarsko sodelovanje med država pomembnejše in Xi bo na primer pred potjo v Washington obiskal sedeža podjetij Boeing in Microsoft.

STA


Najbolj brano