Kim Jong Un nagradil sestro z visokim položajem

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je svojo mlajšo sestro imenoval na visok položaj in s tem okrepil položaj svoje družine v strukturi komunističnega režima.

 Foto: Kcna
Foto: Kcna

PJONGJANG > Državni mediji so 26- ali 27-letno Kim Yo Jong danes označili kot namestnico vodje oddelka centralnega komiteja vladajoče delavske stranke. Svojega brata je skupaj z več drugimi vidnimi funkcionarji spremljala na obisku studia za animirane filme v Pjongjangu. Kateri oddelek točno naj bi vodila, ni jasno.

Kim Yo Jong se je v javnosti prvič pojavila na pogrebu svojega očeta, nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila decembra 2011. Ob boku svojega brata je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvič uradno nastopila pred osmimi meseci, a mediji doslej niso opredelili njenega položaja v oblastni hierarhiji, naslavljali so jo le kot "vodilno uslužbenko".

Mati Kima, ki naj bi bil star 30 ali 31 let, in njegove nekaj let mlajše sestre je bila Ko Yong Hi, ki je umrla leta 2004. Bila je tretja soproga njunega očeta, nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila.

Kim Yo Jong bi lahko odigrala podobno vlogo, kot jo je pod Kim Jong Ilom njena nekoč zelo vplivna teta, danes 68-letna Kim Kyong Hui. Ta je bila desetletja zelo tesna Kimova sodelavka, potem ko so njenega soproga decembra lani usmrtili zaradi vrste obtožb, med drugim izdaje, pa je povsem izginila iz oči javnosti.

STA


Najbolj brano