Kim Jong Un enega glavnih svetovalcev poslal na prevzgojo

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je enega svojih glavnih pomočnikov poslal v posebna delovna taborišča, nekakšne kmetije, za prevzgojo. Šlo naj bi za kazen, ker je bil površen pri gradnji neke elektrarne.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je enega svojih glavnih 
pomočnikov poslal v posebna delovna taborišča, nekakšne 
kmetije, za prevzgojo. Foto: Reuters Tv
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je enega svojih glavnih pomočnikov poslal v posebna delovna taborišča, nekakšne kmetije, za prevzgojo. Foto: Reuters Tv

SEUL, PJONGJANG > Gre za člana stalnega odbora politbiroja vladajoče severnokorejske partije Choe Ryong Haeja, ki je še do nedavnega veljal za enega najtesnejših zaupnikov Kim Jong Una.

Vprašanja, kaj se je z njim zgodilo, so se razširila pred dvema tednoma, potem ko je Choejevo ime izginilo z uradnega seznama 170 udeležencev nekega državnega pogreba. Južnokorejski poslanci so zdaj, po za javnost zaprti seji z nacionalno obveščevalno službo, razkrili, da naj bi ga voditelj poslal na prevzgojo.

Po ocenah južnokorejskih obveščevalcev so ga najverjetneje okrivili za uhajanje vode iz povsem nove, šele oktobra dokončane elektrarne na gori Paekdu blizu meje s Kitajsko.

Choe je bil leta 2013 izbran, da je prevzel osebno sporočilo kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Septembra lani je bil nato izbran, da se je v imenu Severne Koreje v Pekingu udeležil velike parade ob 70. obletnici zmage Kitajske v drugi svetovni vojni. Severnokorejski državni mediji so ga nazadnje omenili 31. oktobra.

Kim je tako ali drugače odstranil že več svojih najtesnejših sodelavcev. Med drugim je dal decembra 2012 usmrtiti svojega strica Jang Song Thaeka, potem ko ga je obtožil izdaje in korupcije.

STA


Najbolj brano